Shrewsbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Shrewsbury
Shrewsbury
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Shrewsbury and Atcham
Admin. grevskap: Shropshire
Seremon. grevskap: Shropshire
Status By (town)
Befolkning 70 689 (2000)

Shrewsbury er en by i Shropshire, England. Den er administrasjonsby både for grevskapet og for distriktet Shrewsbury and Atcham, og ligger ved elven Severn omkring 15 km øst for grensen til Wales. På grunn av nærheten til Wales har den også et walisisk navn, Amwythig.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt omkring år 900, og ble på grunn av ullindustrien en rik og viktig by gjennom senmiddelalderen. Elven var en viktig faktor i dette, fordi den tillot rask transport av varer.

I 1403 ble slaget ved Shrewsbury utkjempet utenfor byen, på et sted kjent som Battlefield.

Shrewsbury ble i liten grad endret av den industrielle revolusjon, til tross for nærheten til den moderne industrien i Coalbrookdale og Ironbridge.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Shrewsbury slott

I byens sentrum er middelalderens gatenett i stor grad bevart, med mange trange gater og smug. Mange av smugene er kjent som shuts, fordi det tidligere ble stengt (shut) på natten.

Flere puber har vært i drift gjennom århundrer, blant annet Golden Cross fra 1428 som er byens eldste pub, Dun Cow of King's Head.

Midt i byen ligger The Quarry, som er en stor park ved elven. Byen er kjent som «blomsterbyen», og denne parken er et av stedene hvor man kan se hvorfor den har fått dette kallenavnet. Shrewsbury Flower Show er en av de største årlige blomsterfestivalene i Storbritannia. Den har vært avholdt i midten av august siden siste halvdel av 1800-tallet, og trekker mer enn 100 000 besøkere hvert år.

De tre viktigste museene er Rowley's House, Shrewsbury slott (med Shropshire Regimental Museum) og Coleham Pumping Station. Det er også en rekke gallerier og antikvitetsbutikker i byen.

Det katolske Shrewsbury bispedømme har sete i byen, med katedralen Vår Frue kristnes hjelp og St. Peter av Alacantara.

Cadfael[rediger | rediger kilde]

Cadfael (uttales /ˈkad.vail/, eller «CAD-vile») er en fiktiv detektiv i en serie bøker og filmer av Edith Pargeter (som skrev under psevdonymet «Ellis Peters») som har forbindelse til Shrewsbury.

Cadfael er en benediktinermunk og urtespesialist ved Shrewsbury Abbey i Shrewsbury. Cadfael er waliser hvis fulle navn er Cadfael ap (sønn av) Meilyr ap Dafydd og ble født i mai 1080 i Trefriw, Gwynedd (Nord-Wales). Han er tidligere korsfarer med mye blod på hendene, og ble munk for å «rense hendene».

Kjente personer fra Shrewsbury[rediger | rediger kilde]

  • Charles Darwin (1809–1882), naturforsker og grunnlegger av den moderne evolusjonsteorien

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Shrewsbury – bilder, video eller lyd