Shrewsbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shrewsbury
Markedsplassen
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktShrewsbury and Atcham
Admin. grevskapShropshire
Seremon. grevskapShropshire
StatusBy (town)
Grunnlagt1189
Retningsnummer01743
Areal37,99 km²
Befolkning71 715 (2011)
Bef.tetthet1 887,73 innb./km²
Høyde o.h.71 meter
Kart
Shrewsbury
52°42′29″N 2°45′16″V

Shrewsbury (walisisk: Amwythig) er en markedsby i Shropshire, England. Den er administrasjonsby både for grevskapet og for distriktet Shrewsbury and Atcham, og ligger ved elven Severn omkring 15 km øst for grensen til Wales. I henhold til folketellingen i 2011 har byen en befolkning på 71 715 innbyggere.[1]

Shrewsbury ble opprettet på 800-tallet og fikk charter som markedsby i 1189. Den har i stor grad en uendret middelaldersk gateplan med over 660 bevaringsverdige bygninger,[2] inkludert flere eksempler på bindingsverk fra 1400- og 1500-tallet. Shrewsbury Castle, en festning i rød sandtein, og Shrewsbury Abbey, et tidligere kloster tilhørende benediktinerordenen, ble grunnlagt henholdsvis i 1074 og 1083 av den normanniske jarl av Shrewsbury, Roger de Montgomery.[3] Byen har historisk vært et senter for ullhandelen og ølbrygging. Hagebruk er fortsatt populært, og Shrewsburys blomstershow er et av de største hage- og blomsterbegivenheter i England.[4][5][6]

Da Shrewsbury ligger rundt 14 km øst for grensen mot Wales, har byen fungert som det kommersielle senteret for Shropshire og midtre Wales med detaljsalg i over 299 millioner pund årlig og har lettindustri og distribusjonssentre, som Battlefield Enterprise Park, i utkanten. Gjennomgangsveiene A5 og A49 krysses nær byen, og fem jernbanelinjer møtes ved Shrewsburys jernbanestasjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Robert Clive, erobrer av Britisk India, var både parlamentsmedlem og borgermester av byen, og æret med en statue på markedsplassen.

Byen ble grunnlagt på 800-tallet, og ble på grunn av ullindustrien en rik og viktig by gjennom senmiddelalderen. Elven var en viktig faktor i dette, fordi den tillot rask transport av varer.

I 1403 ble slaget ved Shrewsbury utkjempet utenfor byen, på et sted som nå er kjent som Battlefield («slagmarken»).

Shrewsbury ble i liten grad endret av den industrielle revolusjon, til tross for nærheten til den moderne industrien i Coalbrookdale og Ironbridge.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

I byens sentrum er middelalderens gatenett i stor grad bevart, med mange trange gater og smug. Mange av smugene er kjent som shuts, fordi det tidligere ble stengt (shut) på natten.

Flere puber har vært i drift gjennom århundrer, blant annet Golden Cross fra 1428 som er byens eldste pub, Dun Cow of King's Head.

Shrewsbury Castle

Midt i byen ligger The Quarry, som er en stor park ved elven. Byen er kjent som «blomsterbyen», og denne parken er et av stedene hvor man kan se hvorfor den har fått dette kallenavnet. Shrewsbury Flower Show er en av de største årlige blomsterfestivalene i Storbritannia. Den har vært avholdt i midten av august siden siste halvdel av 1800-tallet, og trekker mer enn 100 000 besøkere hvert år.

De tre viktigste museene er Rowley's House, Shrewsbury Castle (med Shropshires regimentsmuseum) og Colehams pumpestasjon. Det er også en rekke gallerier og antikvitetsbutikker i byen.

Det katolske Shrewsbury bispedømme har sete i byen, med katedralen Vår Frue kristnes hjelp og St. Peter av Alacantara.

Cadfael[rediger | rediger kilde]

Cadfael (uttales /ˈkad.vail/, eller «CAD-vile») er en fiktiv detektiv i en bokserie og tilsvarende filmer av Edith Pargeter (som skrev under psevdonymet «Ellis Peters») som har forbindelse til Shrewsbury. Cadfael er en benediktinermunk og urtespesialist ved Shrewsbury Abbey i Shrewsbury. Cadfael er waliser hvis fulle navn er Cadfael ap (sønn av) Meilyr ap Dafydd og ble født i mai 1080 i Trefriw, Gwynedd (Nord-Wales). Han er tidligere korsfarer med mye blod på hendene, og ble munk for å «rense hendene».

Kjente personer fra Shrewsbury[rediger | rediger kilde]

  • Charles Darwin (1809–1882), naturforsker og grunnlegger av den moderne evolusjonsteorien

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Shrewsbury har følgende vennskapsbyer:[trenger referanse]

Vennskapsforbindelsen er inspirert av det faktum at poeten og soldaten Philip Sidney, gammel elev av skolen i Shrewsbury, ble dødelig såret i den nederlandske byen i 1586. Mot slutten av andre verdenskrig gjorde daværende borgermester i Shrewsbury, Harry Steward, som til gjengjeld ble gjort til æresborger av Zutphen, en appell for sende brukte klær, verktøy, sengetøy og andre nødvendigheter som hjelp for byens gjenoppbygging etter Nazi-Tysklands okkupasjon og krigsødeleggelser.[7]

Det har vært forhandlinger i 2009 om opprett forbindelser med Bayreuth i Tyskland.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «National Statistics 2011» Arkivert 7. april 2014 hos Wayback Machine., population density and area of the parish of Shrewsbury
  2. ^ «Destination Guide for Shrewsbury». Enjoy England.
  3. ^ «Shrewsbury Castle» Arkivert 2014-08-08, hos Wayback Machine.. Visit Shrewsbury
  4. ^ «Town celebrates top floral awards». BBC News. 23. september 2007.
  5. ^ «Town wins Floral prize»[død lenke]. Shrewsbury Chronicle.
  6. ^ «Britain in Bloom Winner 2006» (arkivert versjon). Royal Horticultural Society. Arkivert fra originalen den 25. juni 2007
  7. ^ Francis, Peter (2006): A Matter of Life and Death, The Secrets of Shrewsbury Cemetery. Logaston Press. s. 28. ISBN 1-904396-58-5. Redegjørelse om Steward som er gravlagt her.
  8. ^ Stadt ist auf Partnersuche in newspaper Nordbayerischer Kurier, datert 6. mars 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Shrewsbury hos Wikivoyage