Hopp til innhold

Clwyd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For artikkelen om elva med samme navn, se Clwyd (elv).
Clwyd i Wales

Clwyd er et bevart grevskap i Wales. Det omfatter de tradisjonelle grevskapene Denbighshire og Flintshire, og deler av Merionethshire.

Fra 1974 til 1994 var det er administrativt grevskap, og var delt i seks distrikter.

Siden 1996 har det i administrative sammenhenger blitt erstattet av grevskapene:

Dette området i nordøstlige Wales har vært bosatt siden forhistorisk tid. Romerne bygde en festning ved et vadested på Conwy-elven. Anglo-normannere og walisere drev krig for området, de førstnevnte bygde festninger på strategiske lokaliseringer i framrykningen og tilbaketrekningen, men til sist var det England som vant fra. Edvard I av England erobret området i 1282. I de følgende århundrene ble det walisiske folket undertrykt og det var tallrike opprør mot engelsk styre. Unionslovene av 1535–1542 ble vedtatt og underla Wales under den engelske kronen og engelsk lov.

Tradisjonelt har jordbruk vært hovednæringen i denne delen av Wales, men med den industrielle revolusjon ble kullgruver utviklet, særskilt Wrexham.[1] Jernverket Bersham Ironworks ved Bersham i nærheten av Wrexham var fremst i de teknologiske framgangene, og er mest kjent for å ha vært det første arbeidsstedet til industrilisten John Wilkinson, oppfinner av nye prosesser for å borre kanoner og pioner i framstilling støpejern.[2] Williams-Wynn-familien av Wynnstay hadde blitt rike etter oppløsningene av klostrene på 1500-tallet og eide enorme eiendommer i Clwyd med ressurser som bly, tinn og kobber foruten korn og tømmer.[3] Jernbanen fra Chester langs kysten av nordlige Wales på midten av 1800-tallet gjorde det enkelt for bybefolkningen fra Lancashire og Cheshire besøke badebyer i nordlige Wales. I dag er turisme den fremste inntektskilden for Clwyd.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Wales: the first industrial nation of the World» Arkivert 3. oktober 2011 hos Wayback Machine., Amgueddfa Cymru – National Museum Wales. 5. oktober 2008.
  2. ^ Le Nevez, Catherine; Whitfield, Paul (2012): The Rough Guide to Wales, Rough Guides Limited. ISBN 978-1-4093-5902-9, s. 311.
  3. ^ Morris, Jan (2014): Wales: Epic Views of a Small Country. Penguin Books Limited, ISBN 978-0-241-97024-9, s. 234.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]