Telford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Telford
Sentrum
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktTelford and Wrekin
Admin. grevskapEnhetlig myndighet
Seremon. grevskapShropshire
StatusBy (town)
PostnummerTF1
Retningsnummer01952
Areal77,9 km²
Befolkning155 000 (2010)
Bef.tetthet1 832,13 innb./km²
Kart
Telford
52°40′45″N 2°26′51″V

Telford er en planlagt by i grevskapet Shropshire i England. Den ble grunnlagt under navnet Dawley New Town i 1965, og fikk sitt nåværende navn, etter ingeniøren Thomas Telford, i 1968. Den administreres som en del av den enhetlige myndigheten (unitary authority) Telford and Wrekin. Den ligger rundt 21 km øst for Shrewsbury og 48 km vest Shropshire. Med en beregnet befolkning (for borough) på 170 300 i 2010 og rundt 155 000 i Telford selv,[1] er Telford den største byen i Shropshire og en av de raskest voksende i Storbritannia.[2]

Byen er som nevnt navngitt etter sivilingeniøren Thomas Telford som utførte mange av vei- og jernbaneprosjektene i Shropshire. Byen ble satt sammen på 1960- og 1970-tallet som en planlagt by på tidligere landbruks- og industriområder og av mindre byer og landsbyer. Som andre planlagte byer ble Telford opprettet ved å slå sammen andre og mindre bosetninger, mest kjent er byene Wellington, Oakengates, Madeley og Dawley. De fleste av byens nye innbyggere kom opprinnelig fra Birmingham eller Wolverhampton.

Telfords kjøpssenter, et moderne storsenter, ble bygget i den nye byens geografiske sentrum, sammen med den omfattende parkanlegget Town Park. Motorveien M54 ble fullført i 1983 og forbedret byens veiforbindelser med byområdene i regionen Vest-Midlands.

Telford ligger nær Ironbridge Gorge, navngitt etter den første jernbanebroen av jern, som er et ettertraktet naturområde for besøkende og i dag listet som en del av verdensarven av UNESCO. Byen markedsfører seg selv som «industriens fødested», grunnet dens nærhet til Coalbrookdale og andre steder i området Ironbridge Gorge, og som er internasjonalt anerkjent som betydningsfull for utviklingen av den industrielle revolusjon, og som i stor grad ble bygget på kullfeltene i Shropshire.

Elektronikkselskapet Ricoh Corp. er en av de mest betydningsfulle arbeidsgiverne i byen, og har testlaboratorier og fabrikker som bygger trykkpresser for den grafiske industrien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ««Telford and Wrekin population estimates, 2011»». Arkivert fra originalen 15. oktober 2013. Besøkt 13. februar 2016. 
  2. ^ «Telford Town Centre». Arkivert fra originalen den 7. juli 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Telford hos Wikivoyage