Doina Cornea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Doina Cornea (født 30. mai 1929 i Brașov) er en rumensk menneskerettighetsaktivist og professor i fransk. Hun var en fremtredende dissident under kommunistdiktaturet til Nicolae Ceaușescu. For sitt modige arbeid ble hun tildelt Professor Thorolf Raftos Minnepris i 1989.

Under Ceaușescus regime var Cornea selve symbloet på folkets motstand mot diktatoren. Doina Corneas aktivisme begynte i 1982, da hun jobbet som professor ved Babeş-Bolyai University.Da sendte hun brev til Radio Free Europe hvor hun uttrykte sin bekymring for utvilingen i Romania. Ett år senere ble hun avskjediget fra jobben. Til tross for at hun ble arrestert av det rumenske sikkerhetspolitiet i 1983, og avhørt, slått og truet med døden, fortsatte hun sitt virke i ytterligere seks år. Hun bidro til sammen med 31 tekster og protester til radiokanalen.

Da Rafoprisutdelingen skulle finne sted, satt hun i husarrest i sin hjemby Cluj i Romania, med sikkerhetspolitiet Securitate utenfor døren. Hennes datter, som bodde i Paris, kom til Bergen og mottok prisen på vegne av sin mor.

Sammen med sin sønn, offentliggjorde Cornea til sammen 160 antikommunistiske manifest. De ble begge arrestert og holdt i varetekt i fem uker i 1997. Senere satt Cornea i husarrest i to år.

Etter at hun ble løslatt, fortsatte Cornea å tale mot kommunistiske regimer. Hun var med på å stifte det Demokratiske Anti-Totalitære Forum i Romania (Forumul Democrat Antitotalitar din România) - det første forsøket på å samle den demokratiske opposisjonen til det postkommunistiske styret. Organisasjonen ble senere Romanias Demokratiske Konvensjon (Romanian Democratic Convention). Cornea var også med på å stifte Gruppen for Sosial Dialog (Grupul pentru Dialog Social), samt Borgeralliansestiftelsen og Kulturminnestiftelsen.

Priser[rediger | rediger kilde]

I tillegg Raftoprisen har Dorina Cornea blitt tildelt:

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)