José Raúl Vera López

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
José Raúl Vera López
Conmemoración de Asociación de Costureros y Costureras 22 de septiembre 1.jpg
Født21. juni 1945Rediger på Wikidata (77 år)
AcámbaroRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Menneskerettsaktivist, katolsk prest (1975–)[1]Rediger på Wikidata
Embete
  • Katolsk biskop (1988–)
  • biskop (1987–)
  • biskop (1999–2020) Rediger på Wikidata
Utdannet ved Universidad Nacional Autónoma de México, Det pavelige universitet Sankt Thomas AquinasRediger på Wikidata
Nasjonalitet MexicoRediger på Wikidata
Utmerkelser Professor Thorolf Raftos Minnepris (2010)Rediger på Wikidata

José Raúl Vera López (født 21. juni 1945 i Acámbaro i Guanajuato) er en meksikansk dominikansk biskop som i 2010 ble tildelt Raftoprisen for sin kamp for menneskerettigheter og sosial rettferdighet.[2]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

José Raúl Vera López startet den teologiske utdannelsen sin som novise i León og i Mexico by. Deretter studerte han teologi i Bologna, før han fikk sin endelige eksamen i teologi fra Det pavelige universitet Sankt Thomas Aquinas (Angelicum) i Roma.

Prest, biskop[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet den 29. juni 1975 av pave Paul VI. 20. november 1987 ble han utpekt til biskop av Ciudad Altamirano av pave Johannes Paul II, og han ble bispeviet av paven i januar 1988.

14. august 1995 ble han utnevnt til koadjutorbiskop av bispedømmet San Cristóbal de las Casas. Biskopen der var Samuel Ruiz Garcia, en kjent forkjemper for urfolks rettigheter. I denne stillingen ble han engasjert i arbeid for de fattige bøndene og urfolk, og han bidro også som mellommann i konflikten mellom zapatistene og regjeringen, og hjalp dem med å opprettholde våpenhvileavtalen dem immellom. Arbeidet hans gjorde ham upopulær både i kirken og blant styresmaktene, og mot tradisjonen fikk han ikke overta som biskop da stillingen ble ledig.

I slutten av 1999 ble han i stedet utnevnt til biskop av Saltillo, nord i Mexico. I denne regionen var menneskerettighetsbruddene mange og tydelige i samfunnet, og han fortsatte sitt arbeid for menneskerettigheter og etablerte et senter for menneskerettigheter som jobber for å støtte grupper som migranter, kvinner og urbefolkning. Han har også tatt til ordet mot fordommer mot homofile.

I 2002 etablerte han senteret Belén – Posada del Migrante («Belén – migrantenes herberge»). Dette er et senter som tar seg av migranter og deporterte, store grupper i området som ligger på grensen mot USA. I løpet av åtte år har senteret tatt seg av rundt 40 000 migranter fra hele Latin-Amerika, og ifølge Amnesty International utgjør slike senter som dette ryggraden i arbeidet for migranters rettigheter i området.

Da han fikk Raftoprisen i 2010 gav Raftostiftelsen blant annet denne begrunnelsen:

Laquote.svgMed fare for egen sikkerhet taler biskop José Raúl Vera López høyt og uredd om brudd på menneskerettigheter, maktmisbruk, korrupsjon og fravær av rettsikkerhet. Hans arbeid vitner om stor vilje til konkret handling for å bedre vilkårene for fattige, utsatte og undertrykte i Mexico[3]Raquote.svg

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID vera, besøkt 2. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Eva Cathrine Berget (23. september 2010). «Vinneren er klar» (www) (norsk). NRK Hordaland. Besøkt 23. september 2010. «Biskop José Raúl Vera López fra Mexico er mottakeren av årets Raftopris.» 
  3. ^ Pressepakke fra Raftostiftelsen Arkivert 20. desember 2011 hos Wayback Machine.. PDF- side 7
  4. ^ catholic-hierarchy.org vera, lest 24. februar 2022

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]