Thích Quảng Độ

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Thích Quảng Độ (født 27. november 1928) er en buddhistisk munk fra Vietnam. 4. november 2006 fikk han Raftoprisen for sitt arbeid for menneskerettigheter i Vietnam.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Thich Quang Do ble født i provinsen Thai Binh nord i Vietnam. Da kommunistene etablerte seg i denne delen av landet, valgte han å flytte sørover i 1954. Fra 1965 ble han med i det buddhistiske lederskapet til Unified Buddhist Church of Vietnam (UBCV).

Da han i 1977 sammen med 5 andre ledere av trossamfunnet protesterte mot kommunistenes konfiskering av UBCVs eiendommer, ble han arrestert og torturert. I 1982 ble UBCV erklært ulovlig av regimet og han ble tvangssendt til sin hjemprovins, hvor han måtte være i 10 år før han igjen kunne komme tilbake til Saigon. I 1994 utarbeidet han et dokument hvor han kartla religionsforfølgelsen. Dermed måtte han i fengsel igjen, men etter fire år ble han løslatt som følge av internasjonalt press. Blant annet stilte Amnesty International, Dalai Lama og flere andre Nobelprisvinnere opp for ham og krevde ham løslatt. I 2001 lanserte han en Appeal for Democracy in Vietnam, en plan som fikk nasjonal og internasjonal støtte av dissidenter. Men Thich Quang Do fikk igjen husarrest, nå ved Thanh Minh Zen-klosteret i Saigon. Herfra har han fortsatt sitt arbeid, og er i dag blitt et symbol på de vietnamesiske dissidentenes ikke-voldelige kamp.

Rafto-prisen[rediger | rediger kilde]

Komiteen har denne begrunnelsen for å gi Rafto-prisen til Thich Quang Do: «Thich Quang Do er en intellektuell leder og en forenende kraft i sitt hjemland. Som munk, forsker og forfatter har han viet livet til å fremme rettferdighet og buddhismens budskap om ikke-vold, toleranse og medfølelse. Gjennom politiske opprop har Thich Quang Do utfordret myndighetene til dialog om demokratiske reformer, pluralisme, trosfrihet, menneskerettigheter, og nasjonal forsoning. Dette har gitt demokratibevegelsen retning og kraft.»

Prisen ble delt ut i Bergen 4. november 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]