Leyla Zana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Leyla Zana i Bruxelles, 2010.

Leyla Zana (født 31. mai 1961) er en kurdisk politiker i Tyrkia, hun ble idømt fengsel, blant annet for å ha snakket kurdisk i det tyrkiske parlamentet.[1]

Det var i 1991 hun uttalte ordene: Jeg sverger denne eden for brorskap mellom det tyrkiske og det kurdiske folk, under innsettelsen i Ankara. Hun hadde også på seg et rødt, grønt og gult hårbånd. Dette er fargene i det kurdiske flagget (i tillegg til hvitt). I 1994 ble hun og tre andre parlaméntarikere fratatt sin immunitet og dømt til lange fengselsstraffer for påstått samarbeid med det forbudte kurdiske nasjonalistpartiet PKK.

Zana har blitt et symbol på kurdernes frihetskamp. Hun ble beordret løslatt fra fengselet 9. juni i 2004, etter strekt internasjonalt press. For å renvaske seg gjenopptok hun sin sak, men ble igjen dømt til ti års fengsel i desember 2008. Ifølge retten har Zana ved minst ni anledninger brutt tyrkisk lov ved indirekte å erklære støtte til PKK og dets fengslede leder Abdullah Öcalan.

Zana ble tildelt den norske Professor Thorolf Raftos Minnepris-prisen i 1995, men kunne ikke motta den før hun ble løslatt i 2004. Hun har tidligere mottatt EU-parlamentets Sakharov-pris.[2]

I juni 2011 ble Leyla Zana på nytt innvalgt i det tyrkiske parlamentet, denne gang som uavhengig kandidat fra partiet BDP.

I 2013 ble hun nominert til Nobels fredspris.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Leyla Zana convicted to ten years in prison, rafto.no. Besøkt 9. april 2015
  2. ^ Leyla Zana Sakharov Prize Laureate 1995, europarl.europa.eu. Besøkt 9. april 2015
  3. ^ Besøg af den kurdiske politiker Leyla Zena, ft.dk. Besøkt 9. april 2015
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)