Malahat Nasibova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Malahat Nasibova
Malahat Nasibova via VOA cropped.png
Født6. mars 1969 (54 år)
Nakhitsjevan
Beskjeftigelse Journalist
Ektefelle Ilgar Nasibov
Nasjonalitet aserbajdsjansk
UtmerkelserProfessor Thorolf Raftos Minnepris (2009)

Malahat Nasibova (født 6. mars 1969 i Nakhitsjevan) er en aserbajdsjansk journalist og menneskerettighetsforkjemper. I 2009 ble hun tildelt Raftoprisen for sin «modige og urokkelige innsats for en fri og uavhengig presse».[1] Med eget liv som innsats rapporterer hun om maktmisbruk, menneskerettighetskrenkelser og korrupsjon i den isolerte, autonome, aserbajdsjanske eksklaven Nakhitsjevan.

Nasibova arbeider idag som journalist for det uavhengige informasjonsbyrået Turan. Hun er også korrespondent for Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) og leder menneskerettighetsorganisasjonen Democracy and NGO's Development Resource Senter i Nakhitsjevan. Nasibova er en sterk stemme for ytringsfrihet og menneskerettigheter i Aserbajdsjan.

Kampen for borgerrettigheter i Aserbajsdjan[rediger | rediger kilde]

Aserbajdsjan er et land hvor korrupsjon når alle nivå av samfunnet. Nasibova og andre borgerrettighetsaktivister kjemper en kamp for gjennomsiktighet og åpenhet i et samfunn hvor korrupsjonen hindrer demokratisk, såvel som økonomisk utvikling. Tross Aserbajdsjans store oljeforekomster kommer lite av pengene befolkningen til gode.

I 2001 ble Aserbajdsjan medlem av Europarådet i håp om at menneskerettighetssituasjonen skulle forbedres. De aserbajdsjanske myndighetene har ikke imøtekommet kravene fra Europarådet og fortsett å arrestere journalister og politiske aktivister. Nasibova og flere av hennes kollegaer og bekjente har blitt arrestert. En av disse var Novruzali Mammadov, som etter 10 års fengsling døde 10. august 2011.

Ektefellens arrestasjon[rediger | rediger kilde]

I 2007 ble Malahats ektemann, Ilqar, arrestert etter å ha kritisert myndighetene. 6. desember ble han dømt til 3 måneder i fengsel for injurier mot en statlig ansatt. Ilqar jobber sammen med Malahat for menneskerettigheter og ytringsfrihet i Aserbajdsjan. Deres aktivisme har ført til arrestasjoner, vold og drapstrusler.

Radio Free Europe[rediger | rediger kilde]

Malahat Nasibova er korrespondent for Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), en radiostasjon rapporterer om menneskerettigheter og demokratisk utvikling i land som har begrenset presset- og ytringsfrihet, som Aserbajdsjan og spesielt Nakhitsjevan, som Malahat arbeider i.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Raftoprisen til Malahat Nasibova», NRK, 24. august 2009.

Kilder[rediger | rediger kilde]