Preah Maha Ghosananda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Preah Maha Ghosananda

Preah Maha Ghosananda (født 1929 i Takeo-provinsen i Kambodsja, død 12. mars 2007 i Northampton, USA) var en ledende kambodsjansk buddhistmunk og fredsforkjemper.

Som en av svært få buddhistmunker som overlevde folkemordet i Kambodsja under Røde Khmer var han viktig for å bevare landets unike buddhistiske kulturarv.[1] Nær umiddelbart etter at Røde Khmer var styrtet begynte Ghosananda å undervise, bygge templer og revitalisere buddhismen i Kambodsja.

Ghosananda fungerte som eksilrepresentant for Kambodsja i FN og var sentral i fredssamtaler gjennom hele 1980-tallet. I 1988 ble han valgt til øverste leder for buddhistene i Kambodsja. Siden har han stått frem som en forkjemper for tilgivelse og oppbygging i det borgerkrigsherjete landet. Han har arbeidet for å virkeliggjøre de humanitære verdiene i buddhistisk etikk.

For sin innsats for fred og forsoning ble han tildelt Professor Thorolf Raftos Minnepris for 1992. Han ble også nominert til Nobels fredspris seks ganger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Fotnote[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ifølge The New York Times var det over 60 000 buddhistmunker i Kambodsja før Røde Khmer kom til makten, mens bare omkring 3000 var i live da vietnamesiske styrker rykket inn i Phnom Penh.