Sørhare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sørhare
Sørhare
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lepus europaeus
Pallas, 1778
Norsk(e) navn: sørhare,[1]
felthare
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Haredyr
Familie: Harefamilien
Slekt: Harer
IUCNs rødliste:
livskraftig
Nasjonal rødliste (Norge):
Oppført på norsk svarteliste 2012 (SE)
Habitat: steppe, skog, fjell m.m.
Utbredelse: Europa og Vest-Asia

Sørhare (Lepus europaeus) er den eneste arten av harer i Europa ved siden av alminnelig hare (nordhare). Den regnes noen ganger som en underart av kapphare. Den er 50-70 cm lang når man ser bort fra halen. Ørene er lengre enn hos nordharen. Kroppsfargen er gråaktig til gulaktig brun. Undersiden er hvit og oversiden av halen er svart. Om vinteren forandrer den farge lite eller ikke i det hele tatt. Ved anus, nese og kinn sitter det luktkjertler. Sekretet fra nese og kinn fordeles over hele kroppen når haren steller seg. Kjertelvæsken informerer artsfrender om individets kjønn. Sørharer har en godt utviklet hørsel, mens synet er mindre bra. På grunn av øynenes plassering på sidene av hodet, har dyret en synsvinkel på 360°, men sikten fremover er derfor mindre avansert.

Sørharen finnes i Europa og Vest-Asia, blant annet i Danmark, Finland, Irak, Iran, Pakistan, Norge, Sverige, Tyrkia, samt i nordre Afrika. I Norge finnes den i Østfold (særlig Halden) og Akershus, som streifdyr fra Sverige.

Den foretrekker steppe og annet gressland, men finnes også i skog og fjellområder (for eksempel Alpene) opp til 1600 moh.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artsdatabanken: Artsnavnebasen Arten byttet norsk navn fra «felthare» til «sørhare» september 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.