Hopp til innhold

Anus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anus
TA98A05.7.05.013
TA23022
Anus (mann)
Anus (kvinne)
Anus (hund)
For det austronesiske språket, se Anus (språk)

Anus eller endetarmsåpningen sitter i enden av endetarmen, som inngår i fordøyelsessystemet. Anus er et område med svært fine, små muskler som regulerer avføring og utslipp av tarmgass.

Beskrivelse

Endetarmen med analkanalen og anus

Som det siste leddet i fordøyelseskanalen blir avfallstoffer eller ubrukt materiale utskilt fra kroppen som avføring / fæces via anus. Endetarmsåpningen er stengt av to to ringmuskler: indre ringmuskel (sfinkter internus) som styres av det autonome nervesystem, og ytre ringmuskelen (sfinkter externus) som styres av viljen. Disse holder innholdet i endetarmen på plass frem til avføringen skal skyves ut.

Anoskopi

Anoskopi er en undersøkelse av anus med et kort gjennomsiktig plastrør. Etter bruk av engangsklyster som tømming, settes røret inn i anus med en rund sonde igjennom røret slik at enden av røret virker avrundet. Det settes et håndtak med lyskilde og mulighet for å pumpe inn litt luft. Når anoskopet trekkes tilbake gir dette god oversikt over slimhinne og eventuelle hemoroider eller rifter (anal fissurer).

Analfissur

Analfissur er en rift i overflatecellelaget/slimhinnen helt ytterst i endetarmsåpningen. Det oppstår oftest hos barn som har hard avføring og derfor får en utvidelse av analkanalen. Til fissuren er grodd vil det være vondt å få avføring. Bedøvende oppløsning, (lidocain liniment) vil lindre plagene hvis det påføres rett før barnet skal ha avføring. Nøytrale salver kan også lindre.

Hemoroider

Venene som drenerer blod fra anus fordeler seg til

  1. vener som samles til den nedre hovedvenen til hjertet (inferior vena cava) sammen med mesteparten av kroppen, og
  2. vener fra tarmene som samles til portvenen som fører til leveren. Det kan bli noe høyere trykk i portvenesystemet. Da blir venene i anus en mulighet for at noe av blodet fra tarmene kan ta snarveien utenom leveren og rett til hjertet. Dette kan gi plagsom forstørrelse av venene i anus som gir hemoroider som arter seg som kuler på overflaten som kan klø, blø og gi smerter. Dersom blodet levrer seg i disse hemoroidene dannes intenst vonde tromboserte vener.

Perianale absesser

Perianale absesser er betennelser med bakterier og puss som dannes ved anus. Det er flere bindevevsflak og flate muskler i dette området som danner flere hulrom som vanligvis er fylt med fettvev. Dersom det kommer forurensinger og bakterier i noen av disse, kan det dannes en pusshule, ofte med øket trykk. Disse kan bli smertefulle i løpet av få dager. Ofte sees en kul mot anus. Ved å åpne en slik absess og tømme pusset forsvinner smerten og betennelsen forsvinner ofte fort uten behov for antibiotika.