St. Ouen-kirken i Rouen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Ouen-kirken i Rouen
EierVille de Rouen[1]
OmrådeRouen[1]
Bispedømmeerkebispedømmet Rouen
Byggeår553
Arkitektur
Periodegotisk arkitektur
Beliggenhet
Kart
St. Ouen-kirken i Rouen
49°26′33″N 1°05′59″Ø
St. Ouen-kirken fra nordvest.
Cavaillé-Coll-orgelet fra 1890.

St. Ouen-kirken i Rouen i nordre Frankrike er en klosterkirke kjent både for sin arkitektur og sitt store Cavaillé-Coll-orgel. Sammen med Rouenkatedralen og Saint-Macloukirken, er kirken blant de viktigste gotiske monumentene i Rouen.

Oppføring[rediger | rediger kilde]

Kirken ble opprinnelig bygget for Benediktinerordenen som klosterkirke for St. Ouen. Byggingen startet i 1318, men ble avbrutt av hundreårskrigen, og bygget ble hardt skadet under Harelle-revolusjonen i 1382. Klosterkirken sto ferdig i det 15. århundre.

Arkitektur og utsmykning[rediger | rediger kilde]

Kirken er oppført i en flamboyant (sengotisk) stil. Den er 137 meter lang og har et 33 meter høyt ribbehvelvstak. Over det sentrale korset er et uvanlig, lanterneaktig tårn, som minner om tårnet i Elykatedralen i England. Kirkens velbevarte glassmalerier er hovedsakelig fra det 14. århundre og er lysere enn det som er vanlig i gotiske kirker. Fasaden ble gjort ferdig mellom 1846 og 1851.

Orgel[rediger | rediger kilde]

Kirken har et stort kirkeorgel bygget i 1890 av Aristide Cavaillé-Coll. Instrumentet regnes som et av de viktigste orglene i Frankrike, og er kjent for en usedvanlig sterk 32' kontrabombarde. Orgelet står som det opprinnelig ble bygget og er et av få av Cavaillé-Colls orgler som gjør det.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Base Mérimée[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]