Chuichi Nagumo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chuichi Nagumo
Chuichi Nagumo.jpg
Født25. mars 1887[1][2][3]Rediger på Wikidata
YamagataRediger på Wikidata
Død6. juli 1944[1][2][3]Rediger på Wikidata (57 år)
SaipanRediger på Wikidata
Utdannet ved Den japanske marinehøgskolen, Det keiserlige japanske marineakademietRediger på Wikidata
Beskjeftigelse OffiserRediger på Wikidata
Nasjonalitet JapanRediger på Wikidata
Utmerkelser Storbånd av Den oppadstigende sols ordenRediger på Wikidata

Chuichi Nagumo (南雲 忠一, Nagumo Chūichi, født 25. mars 1887, død 6. juli 1944) var admiral i den keiserlige japanske marine. Han ledet det suksessrike japanske angrepet på Pearl Harbor, men ble seks måneder etter slått av US Navy i slaget ved Midway.

Nagumo avsluttet sin utdanning ved den japanske sjøkrigsskolen i 1908 og hadde deretter en rekke kommandoer, blant annet ved stabsskolen. Hans spesialitet var torpedotaktikk. Ved ansiennitet og forbindelser ble han stadig forfremmet og fikk etterhvert kommando over en hangarskipsgruppe (1. hangarskipsgruppe) i april 1941.

Mange jevnaldrende og historikere tvilte på hvor egnet han var for en slik stilling med hans manglende erfaring med hangarskipsoperasjoner. Mens han var sjef for styrken ledet han angrepet på Pearl Harbor og gjorde en god innsats i de innledende kampene i Stillehavet i 1942. Hans angrep på britiske styrker i Det indiske hav var en suksess; senkningen av et britisk hangarskip, to kryssere og to destroyere tvang britene til å trekke sine styrker tilbake til Øst-Afrika.

I det avgjørende slaget ved Midway mistet han imidlertid fire hangarskip. Dette førte til mye kritikk, mest fordi mange japanere anså at Nagumo ikke hadde gjort en helhjertet innsats i slaget. Etter Midway kommanderte han hangarskip i slaget ved Salomonøyene og slaget ved Santa Cruz øyene. I november 1942 ble han flyttet til å lede en marinebase i Japan. I mars 1944 fikk han igjen en sjøkommando i Marianene; ved de avgjørende kampene om Saipan begikk han selvmord.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b TracesOfWar, TracesOfWar person ID 68138
  2. ^ a b Autorités BnF, oppført som Chūichi Nagumo, BNF-ID 16152703n
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 8064895, besøkt 9. oktober 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]