Hopp til innhold

Tunfisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tunfisk
Thunnus atlanticus
Nomenklatur
Thunnus
South, 1845
Populærnavn
tunfisk
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenPiggfinnefisker
FamilieMakrellfamilien
Økologi
Antall arter: 8
Habitat: pelagisk på åpent hav
Utbredelse: alle hav unntatt polarområdene
Inndelt i

Tunfisk (latin Thunnus) er en slekt i makrellfamilien.

I dagligtale brukes navnet «tunfisk» også om andre arter i makrellfamilien. Hermetisk tunfisk er for eksempel ofte bukstripet bonitt (Katsuwonus pelamis).

Tunfisken har fått status som utrydningstruet. Mellom årene 1970 og 2012 sank populasjonen med 74 prosent, og en årsak til dette kan være at fisken er svært populært til sushi.[1]

Kroppsbygning[rediger | rediger kilde]

Kroppen er spoleformet, langstrakt og litt flattrykt fra sidene. Ryggfinnene sitter tett. Første ryggfinne har 11–14 piggstråler; de fremste piggstrålene er mye lengre enn de bakre, noe som gjør at første ryggfinne har en konkav form. Andre ryggfinne har 12–16 bløtstråler, og bak den er det 7–10 småfinner. Brystfinnene har hele 30–36 bløtstråler, mer enn i noen av de andre slektene i makrellfamilien.

Hele kroppen er dekket av små skjell, unntatt hodet og forkroppen som har et panser av store skjell. Ryggen er metallisk mørkeblå, og buksiden hvitaktig. Småfinnene er sterkt gule, og har en svart kant hos flere arter. De fleste artene har svømmeblære. Sporden er svært smal med en kraftig utviklet langsgående kjøl, som har to mindre kjøler på hver side.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]