Seikantunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kartskisse over tunnelen
Tunnelåpningen på Honshu

Seikantunnelen (青函トンネル Seikan Tonneru eller 青函隧道 Seikan Zuidō) er en jernbanetunnel i Japan. Den er 53,85 km lang, og har vært verden lengste fram til Gotthard-Basetunnelen i Sveits på 57 km åpnet i 2016. Seikantunnelen går under Tsugarustredet, og forbinder de japanske øyene Honshu og Hokkaido. 23,35 km av tunnelen går under havet. Det dypeste punktet i tunnelen er 240 meter under havoverflaten. Jernbanen i tunnelen er den dypest liggende jernbanen i verden.

Historie og bygging[rediger | rediger kilde]

En tyfon senket i 1954 fem ferger i Tsugaru-stredet, og 1430 mennesker omkom. Ulykkene førte til krav om en sikrere forbindelse over stredet, og den japanske regjeringen utredet planer for en fergefri forbindelse. Det ble ansett at ei bru ville bli for usikker i det brede, værharde stredet, og det ble bestemt å bygge en jernbanetunnel mellom øyene.

Det vulkanske fjellet under Tsugaru-stredet var for ustabilt til at tunnelboremaskiner kunne brukes under byggingen av tunnelen, så det meste av tunnelen måtte sprenges med dynamitt. Prøveboring startet i 1964, og selve tunnelkonstruksjonen begynte i 1971. Gjennomslaget i tunnelen var i 1983, og tunnelen ble åpnet for trafikk 13. mars 1988.

Under byggingen av tunnelen i 1976 traff tunnelbyggerne et område med dårlig fjell, og vann strømmet inn i tunnelen. Det tok over to måneder før tunnelbyggerne fikk kontroll over vanninnstrømmingen. Ingen omkom da dette skjedde. Imidlertid omkom til sammen 66 mennesker i andre ulykker under byggingen av tunnelen.

Tunnelen i dag[rediger | rediger kilde]

Hvert av de to jernbanesporene i tunnelen er bygd med plass til tre skinner, slik at både normalspor og smalspor kan brukes. I 2016 ble arbeidet med å gjøre tunnelen til en del av Shinkansen-nettverket ferdig

Inne i tunnelen ligger to stasjoner (Yoshioka-Kaitei stasjon og Tappi-Kaitei stasjon). Begge stasjonene har museer som omhandler historien til tunnelen og hvordan den fungerer.

Det går persontog gjennom Seikantunnelen flere ganger daglig, men persontrafikken gjennom tunnelen er likevel relativt liten. Dette kommer av at det er både raskere og billigere å reise mellom Honshu og Hokkaido med fly enn med tog. I dag går det betydelig flere godstog enn persontog gjennom tunnelen. [1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]