Tatami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et rom med tatamimatter.

Tatami () er en tradisjonell japansk matte[1], eller snarere en ubøyelig gulvenhet som vanligvis er cirka 90x180 cm[1] og 6 cm tykk. I nesten 800 år har disse målene vært standard i Japan. Størrelsen anses passende for to personer som sitter, eller én person som ligger. Rom dimensjoneres for å nøyaktig romme et visst antall tatamimatter. Man oppgir ofte boarealet i antall tatamimatter snarere enn i kvadratmeter[1]. Det finnes også halvmatter på 90x90 cm.

Matten har en innebygd treramme som gir stabilitet. Overflaten består av vevde rishalmstrå som alle ligger i samme retning og danner et mønster omtrent som fingrene når man folder sine hender. Ingen stråender stikker ut noe sted. I moderne matter kan også andre materialer inngå.

Tatamimatten er mykt fjærende å gå på. Den gir varmeisolering om vinteren og en viss svalhet om sommeren. Man går aldri på den med harde sko, men gjerne barfot eller med myke mokasiner.

Om en matte skades, kan man lett løfte den bort og legge inn en ny. Den anvendes som gulvbelegg i japanske hverdagsrom og soverom, men også som underlag for kampsport.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «tatami». Store norske leksikon. 19. april 2021. Besøkt 18. februar 2022.