Japans forsvar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Japans forsvar
Flag of the Japan Self-Defense Forces.svg
Basisdata
Land Japan
Grunnlagt 1954
Styrke
Aldersgrense 18
Utgifter
Prosent av GDP 1
日本海上自衛隊士兵列隊
日本陸上自衛隊2006年演習

Japans forsvar består av et militærvesen benevnt Japans selvforsvarsstyrker (japansk 自衛隊), opprettet etter Japans nederlag i andre verdenskrig, og underlagt forsvarsministeriet. Styrken har aldri mobilisert i reelle stridshandlinger, men har deltatt i noen internasjonale, fredsbevarende operasjoner.

Selvforsvarsstyrkene har om lag 246 400 soldater, fordelt på 156 000 i landselvforsvaret, 44 400 i det maritime selvforsvaret og 46 000 i luftselvforsvaret. I tillegg kommer 48 400 reservister. (Tall fra 1992.)

Selvforsvarsstyrkene er hjemlet i lov om selvforsvarsstyrker av 1954, som garanterer at styrken er underlagt sivil kontroll. Loven innebærer et unikt system: Alle soldatene er formelt sivile tjenestemenn, og de som bærer uniform er underlagt den sivile forsvarsetaten, som ligger under statsministerens kontor. Det finnes ingen lov om militære hemmeligheter, og lovbrudd som begås av soldater – enten på eller utenfor militært område, i eller utenom tjeneste, eller av militær eller ikke-militær karakter – pådømmes etter vanlige strafferettslige regler i sivile domstoler.