Hopp til innhold

Breistein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Breistein er et tettbebygd sted i Åsane bydel i Bergen i Vestland. Breistein ligger ved Sørfjorden, ca. 15-20 minutter med bil fra Bergen sentrum. Ferjesambandet Breistein-Valestrandsfossen opereres av Osterøy Ferjeselskap.[1]

Her var det tidligere garveri, skofabrikk, møbelfabrikker, vindusfabrikk, bakeri, frisør, post og butikk. Kun postadressen 5111 Breistein er i behold. Tidlig på sekstitallet ble Vestlandsheimen, en av Norges største institusjoner for psykisk utviklingshemmede, bygget her. Etter HVPU-reformen ble den nedlagt, og deler av den har fungert som asylmottak fram til 2005. Her lå også Norsk lærerakademis avdeling for førskolelærer- og lærerutdanning fram til 2023.

Skuespilleren Jon Eikemo er født og oppvokst på Breistein. Faren startet Johs. Eikemo Handel. Rasmus Breistein kom også herfra og var en kjent regissør i filmens barndom.

Idrettslaget Hovding[2] har sin base her på Leikvang idrettsplass. Like ved ligger Haukås skole, Bergen fengsel, Bergen Travpark[3], Bergen Campingpark[4] og Eikås motorsportsenter. I området ligger også gårdene Breistein, Brurås, og Haukås, som er oppdelt i flere bruk.

Breisteinsåta, også kalt Hetlebakksåta,[5] kneiser over bygda i vest og gjør at solen knapt viser seg i vintermånedene.

Breistein omfattes av grunnkretsene Breistein og Haukås i Bergen kommune, som hadde totalt 1 157 innbyggere 1. januar 2012 og et samlet areal på 6,70 km², av dette 0,13 km² ferskvann. Tettbebyggelsen her inngår i tettstedet Hylkje, som hadde til sammen 2 195 innbyggere 1. januar 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Strøk og boligområder i Bergen kommune