Osterøy museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Osterøy museum
Osterøy museum2.jpg

Osterøy museum
60°30′09″N 5°32′42″Ø

Heimvikstova.

Osterøy museum er et kulturhistorisk museum for Osterøy og de nærmeste bygdene. Museet skal samle, ta vare på og ellers dokumentere kulturminner fra dette området. Museet, som ble etablert i 1920, ligger på en sandbanke på Gjerstad. Tunet har i alt ti tilflyttede bygninger, der man har samlet kunnskap om det gamle bondesamfunnet, skolene på veiløse steder i Osterfjorden, og på nyere tiders industri og håndverk.

Museet samarbeider med, og har felles personale med Havråtunet.

Samlinger[rediger | rediger kilde]

Museet har en samling på vel 12 000 gjenstander; innbo, tekstiler og redskaper knyttet til landbruk, håndverk og småindustri.

Byggeskikken på Strilelandet er godt representert, med røykstuer og lemstuer, loft, ildhus murt i stein og grindbygd løe. Til samlingen hører også anlegg på rot; museet eier to kvernhus som står på opprinnelig plass. Det mangfoldige næringslivet på Osterøy er representert med to garveribyggninger: Barkhuset på Brakvatnet og Garverimuseet på Valestrand, og to smier: Gjerstad låsfabrikk fra 1880-årene og Mjedlesmia i Mjeldalen – en bygdesmie fra 1917.

I 1996 mottok Osterøy museum en samling med vogner og utstyr for hest fra en lokal samler, Mons Jakobsen. Deler av samlingen blir utstilt i det nye museumsbygget, som i tillegg til utstilling også rommer magasin, kontor og verksted.

Kommunearkiv og lokalhistoriske arkiv utgjør en del av museet. Arkivet etter kommunene Hosanger og Hamre frem til kommunesammenslåingen i 1964 finnes her. Likeledes deler av haus. Lokalhistorisk arkiv inneholder blant annet bedrifts-, organisasjons- og gårdsarkiv.

Osterøy museumslag[rediger | rediger kilde]

Osterøy museumslag ble stiftet i 1999 og er en venneforening som vil arbeide for å fremme museumsinteressen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]