Spesialrådgiver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Spesialrådgiver er en stillingstittel som kan ha ulike betydninger. I Norge brukes den i departementene om spesielt høyt kvalifiserte og erfarne rådgivere som gjerne jobber tett på politisk ledelse. I det byråkratiske hierarkiet regnes spesialrådgiver som en stilling på samme nivå som den øverste ledelsen i departementene, men mer fristilt i forhold til de normale ledelsesstrukturene. Spesialrådgivere er den høyest lønnede stillingskategorien i departementene, og stillingen gis ofte til tidligere toppledere i departementer og etater.[1] Spesialrådgivere har ikke noen faste arbeidsoppgaver, men gir ofte råd om politikkutforming til statsråden eller har ansvar for Norges forhold til ulike internasjonale organisasjoner.

Blant personer som er eller har vært spesialrådgivere finner man Jonas Gahr Støre, Kai Eide, Bjørn Tore Godal, Erik Solheim, Georg Fredrik Rieber-Mohn, Ann-Marit Sæbønes, Harald Rensvik, Anne Kari Lande Hasle, Janne Kristiansen, Tore Eriksen, Hans Brattskar og Joakim Lystad.

Stillingstittelen kan brukes tilsvarende i organisasjoner og andre steder. I Storbritannia er spesialrådgivere politisk utnevnte og forlater stillingene sine når regjeringen går av. I FN-systemet er spesialrådgiver en høy stilling som bl.a. gis til personer med rang som assisterende generalsekretær i FN.

Spesialrådgivere i norske departement[rediger | rediger kilde]

Spesialrådgivere (pr desember 2017)[2]

Arbeids- og sosialdepartementet

Finansdepartementet

Forsvarsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet

Justis- og beredskapsdepartementet

Klima- og miljødepartementet

Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Kunnskapsdepartementet

Landbruks- og matdepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet

Samferdselsdepartementet

Utenriksdepartementet

Referanser[rediger | rediger kilde]