Olsenbanden jr. Sølvgruvens hemmelighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olsenbanden jr: Sølvgruvens hemmelighet
Generell informasjon
SjangerEventyr / Familie
Utgivelsesår2007
Prod.landNorsk
Lengde93 min.
SpråkNorsk
AldersgrenseA (Norge)
Bak kamera
RegiArne Lindtner Næss
ProdusentRoy Anderson
ManusforfatterArne Lindtner Næss
SjeffotografKjell Vassdal
Foran kamera
MedvirkendeOla Høgåsen Mæhlen
Robert Opsahl
Ole Martin Wølner
Jacob Beranek Hvattum
Thomas Stenerud
Jan Grønli
Iren Reppen
Elisabeth Moberg
Annen informasjon
FilmformatWidescreen-85
Prod.selskapNordisk Film
Premiere2. februar 2007 (Norge)
Eksterne lenker

Olsenbanden jr. Sølvgruvens hemmelighet er en norsk familiefilm fra 2007 om Olsenbanden Jr. regissert av Arne Lindtner Næss.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i filmen utspiller seg i Oslo i 1960-årene. Egon Olsen sitter i husarrest på barnehjemmet, etter en plan som gikk i vannet. Når Egon til slutt slipper ut blir han plukket opp av den rike gutten Preben von Klem i en Rolls-Royce med sjåføren hans. Preben kjører med Egon direkte til foreldrenes villa i utkanten av Oslo. Preben ønsker at Egon skal få ut Prebens svulmende sparegris ut av foreldrenes Franz Jäger -pengeskap, slik at Preben kan bruke pengene på seg selv. Men Egon blir snart narret av Preben, når Preben utløser alarmsystemet. Under den paniske flukten fra Prebens villa, tar Egon med seg et dokument som som hadde falt ut av pengeskapet.

Kriminalinspektør Hermansen, som bor i nabolaget, blir informert av sønnen Herman - som har observert Egon og Preben - om hva som tilsynelatende foregår, og tar opp jakten. Med hjelp av Benny og Kjell, som i all hemmelighet fulgte etter Egon, klarer han å komme seg unna. Men Egon blir snart etterlyst av politiet, som en angivelig innbruddstyv og tyv. Egon sverger hevn over denne fiaskoen, og en passende anledning til dette er Preben von Klems bursdagsfest. Han inviterer hovedsakelig barn fra andre velstående og prominente familier til bursdagen sin, men også unge, attraktive jenter som Valborg og Ingrid. Olsen-gjengen blir selvfølgelig ikke invitert. Hevnen involverer en sparegris og en bløtkake. Imidlertid er eiendommen til farens villa omgitt av svært høye murer.

I tillegg leier Preben inn Biffen-gjengen (som består av Biffen, Knut og Johnny) som sin private sikkerhetstjeneste for å drive inngangskontrollen foran Klem-villaen, slik at kun inviterte gjester kan komme inn. Men Egon har også en plan for dette. Kjell får i oppdrag å distrahere Biffen-gjengen under adgangskontrollen, for å hjelpe Egon og Kjell med å komme seg inn og ut av eiendommen. Dette går greit, og Benny og Egon kan trenge inn på villaens eiendom ubemerket og senere rømmer de fra villaen igjen på samme måte. Benny forkler seg også som en velstående snørrunge, og så klarer han å blande seg med resten av gjestene. Men Egon ender opp innelåst i et skap. Inne i skapet overhører han hvordan foreldrene til Preben planlegger å slå kloa i en ekstremt verdifull skatt, som skal ligge gjemt i Kongens gruveKongsberg.

Egon oppdager dermed at dokumentet han hadde fått tak i under hans første besøk i villaen deres, når Preben ga han i oppdrag å stjele sparegrisen sin fra pengeskapet til foreldrene hans, i virkeligheten var et skattekart. Olsenbanden planlegger dermed hvordan de skal få tak i skatten før Prebens foreldre, og de tar med seg Dynamitt-Harry i planen. Etter noen problemer får de endelig tak i kronjuvelene. Men også denne planen slår feil ut, og Olsenbanden ender opp i klørne på skurkene i stedet - og blir stengt inne i en gruve over 300 meter under bakken.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Egon Olsen Ola Høgåsen Mæhlen
Kjell Jensen Robert Opsahl
Benny Fransen Ole Martin Wølner
Dynamitt-Harry Jacob Beranek Hvattum
Valborg Maren Eikli Hiorth
Ingrid Tora Hagen Frogner
Preben Von Klem Thomas Stenerud
Maximillian Von Klem Jan Grønli
Monica Von Klem Iren Reppen
Gjertrud Elisabeth Moberg
Kriminalbetjent Hermansen Anders Hatlo
Kriminalassistent Holm Johannes Joner
Syvertsen Thor Aamodt
Tutta Thea Næss
Biffen Daniel Damvall
Knut Jacob Vigeland
Johnny Sindre Tveiten
Herman Hermansen Ole Martin Synnes
Bassefar (Kjell Jensen/Kjell far) Trond Brænne
Gudrun (Kjells mor) Kari-Ann Grønsund
Lærer Kvasshaug Stein Grønli
Frøken Pirkedal Tonie Lunde
Hoffmarskalken Ivar Nørve
Olav V Svein Urjanstad

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]