Olsen-bandens flugt over plankeværket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olsen-bandens flugt over plankeværket
Olsen Banden.jpg
Olsen-banden
Generell informasjon
SjangerKriminalkomedie
Utgivelsesår1981
Prod.landDansk
Lengde1 t. 33 min.
SpråkDansk
Bak kamera
RegissørErik Balling
ProdusentBo Christensen
Bent Mejding
Lene Christiansen
ManusforfatterErik Balling
Henning Bahs
MusikkBent Fabricius-Bjerre
SjeffotografPeter Klitgaard
KlippFinn Henriksen
Leif Axel Kjeldsen
Foran kamera
MedvirkendeOve Sprogøe
Morten Grunwald
Poul Bundgaard
Annen informasjon
FilmformatEastmancolor
Prod.selskapNordisk Film
Premiere16. oktober 1981
(Danmark)
Eksterne lenker

Olsen-bandens flugt over plankeværket er en dansk kriminalkomedie fra 1981. Det er den tolvte filmen i Olsen-Banden-serien. Denne filmen danner sammen med den neste filmen, Olsen-banden over alle bjerge, en samlet historie med en lengde på cirka tre timer. I Norge ble de norske versjonene av Olsen-bandens flugt over plankeværket og Olsen-banden over alle bjerge i 1982 innspilt til én samlet film Olsenbandens aller siste kupp.

Gjesteskuespillere[rediger | rediger kilde]

For å kunne stjele pengekofferten fra visedirektør Hallandsen i Københavns Lufthavn, røper Egon sin plan: «Vi skal bruke en nordmann». Den norske flypassasjeren, som Benny stjeler flybilletten fra, blir spilt av den norske skuespilleren Sverre Wilberg, som i den norske Olsenbanden spiller kriminalinspektør Hermansen.

Arve Opsahl, som er Egon i de norske filmene, spiller en nordmann i lufthavnen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Erik Balling og Henning Bahs planla opprinnelig å avslutte Olsen-banden-serien med den tolvte filmen. Produksjonsselskapet Nordisk Film A/S valgte imidlertid å produsere en trettende film, Olsen-banden over alle bjerge, i anledning av dets 75 års-fødselsdag høsten 1981. Filmen blir avsluttet med en teaser til Olsen-banden over alle bjerge, men denne del blir klipt bort fra de fleste fjernsynsvisningene.

En sentral lokalitet i filmen er det fiktive forsikringsselskapet Høje Nord. Bygningen som ble benyttet til det ligger i Vognmagergade 11 i København og var på daværende tidspunkt eid av Nordisk Film. Høje Nords logo med en isbjørn på en globus er da nettopp også Nordisk Films logo. Bygningen tilhører i dag Egmont, som har kjøpt Nordisk Film.

Handling[rediger | rediger kilde]

Egon planlegger å trekke seg tilbake. Innen det skal skje vil han gjennomføre et lite, ufarlig kupp, som skulle innbringe «et par millioner». Olsen-banden bryter seg inn i forsikringsselskapet Høje Nords kontor og stjeler en koffert med penger, som firmaets direktør Bang Johansen og visedirektør Hallandsen urettmessig er i besittelse av, fra et Franz Jäger-pengeskap.

Det viser seg imidlertid at tapet av denne kofferten veier meget tyngre enn forventet for begge direktører. Bøffen blir tilkalt og forsøker flere ganger å kidnappe Egon. Etter at Olsen-banden på Københavns Lufthavn har tatt kofferten fra Hallandsen, som dagen etter skal reise til Paris, og Benny har funnet et sett med dokumenter under koffertens dobbeltbunn, viser det seg at Bang Johansen og Hallandsen arbeider innenfor internasjonal våpenhandel, hvor de relaterte selskapene betjener hele verden. Dette vil de investere alle pengene i.

Igjen blir Egon kidnappet av Bøffen. I siste øyeblikk blir han befridd av Kjell og Benny i kjemifabrikken, hvor han skal bli oppløst i syre. Dermed slutter filmen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Biler[rediger | rediger kilde]

Som i de fleste andre filmer i serien benytter banden Bennys Chevrolet når de skal rundt. Bøffen bruker en Toyota når han kidnapper Egon Olsen og kjører ham til de stedene hvor han vil slå ham ihjel, for eksempel grusgraven eller syrefabrikken. Når Hallandsen skal til lufthavnen den første gangen tar han en taxi som er en Mercedes-Benz.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Frank Eberlein, Frank-Burkhard Habel: Die Olsenbande. Das große Buch für Fans. Schwarzkopf & Schwarzkopf, Berlin 1996, utvidet ny utgave 2000. ISBN 3896020560
  • Frank Eberlein: Das große Lexikon der Olsenbande. Schwarzkopf & Schwarzkopf, Berlin 2001. ISBN 3896023616
  • Hauke Lange-Fuchs: „Ich habe einen Plaan!“ Die Olsen-Bande Slapstick-Komik zwischen Klamauk Subversion. Lübeck 1997, ISBN 3924214484.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]