Olsen-banden over alle bjerge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olsen-banden over alle bjerge
Generell informasjon
GenreFilmkomedie,[1] kriminalfilm[2]
NasjonalitetDanmark
Utgivelsesår1981
Lengde96 min.
SpråkDansk
Bak kamera
Regissør(er)Erik Balling[1]
ManusHenning Bahs, Erik Balling
Produsent(er)Bo Christensen
MusikkBent Fabricius-Bjerre
SjeffotografPeter Klitgaard
KlippLeif Axel Kjeldsen,[3] Finn Henriksen[3]
Foran kamera
MedvirkendeOve Sprogøe, Morten Grunwald, Poul Bundgaard, Kirsten Walther, Bjørn Watt Boolsen, Ove Verner Hansen, Axel Strøbye, Ole Ernst, Holger Juul Hansen, Poul Reichhardt, Dick Kaysø, Claus Ryskjær, Claus Nissen, Martin Miehe-Renard, Paul Hagen, Poul Thomsen, Edward Fleming,[3] Holger Perfort,[3] Kai Løvring,[3] Søren Steen,[3] Bertel Lauring,[3] Bendt Rothe,[3] Jeanne Herviale,[2] Torben Zeller,[2] Tage Axelson,[2] Ole Dupont,[2] Folmer Rubæk,[2] Kirsten Hansen-Møller,[2] Arlette Didier,[2] Alvin Linnemann,[2] Lone Kellermann[2]
Annen informasjon
Filmformat35-mm-film
Farve/s.hvFarge
DistributørNordisk Film
Premiere(r)26. desember 1981
FilmserieOlsen-banden
Eksterne lenker

Olsen-banden over alle bjerge er en dansk filmkomedie fra 1981 regissert av Erik Balling. Det er den trettende filmen i den danske filmserien om Olsenbanden. Hovedrollene spilles av Ove Sprogøe, Morten Grunwald og Poul Bundgaard.

Rolleliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Om filmen[rediger | rediger kilde]

En del av filmen foregår på Radisson SAS Scandinavia Hotel i København, der Bang-Johansen oppholder seg med den røde kofferten som banden prøver å få tak i. Scenene fra hotellet er tatt opp uten at lokalene har blitt tilpasset for å imøtekomme produksjonsteamets behov, i motsetning til en rekke andre steder som forekommer i filmen. Det er på dette hotellet Yvonne – for første og eneste gang – har en aktiv rolle i et kupp.

Senere i filmen reiser banden til Paris, der Bang-Johansen spiser på den berømte restauranten Maxim's. Erik Balling hadde planlagt å filme på taket til det virkelige Maxim's, men dette viste seg å være uegnet for filming. Derfor brukte filmteamet i stedet nabobygget, som huset en arabisk bank. [4]

I løpet av filmen brukes flere forskjellige biler, deriblant Bennys Chevrolet Bel Air fra 1959, som også er med i en rekke av de andre filmene. Et sted i filmen rømmer Egon fra hotellet; han må ta bussen for å komme seg vekk, og det er tydelig at kollektivtransport er han ikke vant til. Senere i filmen gjemmer banden seg i en Carlsberg-lastebil for å komme til Paris, fordi Bang-Johansen har dratt dit med den røde kofferten.

Annet[rediger | rediger kilde]

 • I filmen presenteres Carlsberg og Tuborg som konkurrenter. I realiteten har Tuborg tilhørt Carlsberg-gruppen siden 1970. [5]
 • Det offentlige pissoaret som ble brukt av Olsen-banden umiddelbart etter ankomst til Paris, ble satt opp på Place Gustave Toudouze for å benyttes under opptaket, og ble deretter demontert og fjernet.[6]
 • Dette var Kirsten Walthers siste film. Etter denne filmen spilte hun på teater i noen år, sluttet som skuespiller og døde i 1987, bare 53 år gammel.
 • Også for Poul Reichhardt, som spilte en mindre rolle som havnevakt, var dette den siste filmopptredenen. Han døde i 1985.
 • Bertel Lauring hadde også sin siste filmrolle i denne filmen før han døde i 2000. Han spilte bryggeriansatt hos Carlsberg.
 • Etter forsøket på å stjele kofferten, som skjedde som følge av at Benny hadde sex med Suzanne i stedet for å hjelpe Egon, kommer en scene som er innspilt under en bro. Der skjeller Egon ut både Benny og Kjeld, og i denne monologen nevner han opptaksstedene fra alle filmene: Valby, Mallorca, Jylland og Paris.
 • I Norge ble det i 1982 laget en norsk versjon av denne filmen spilt inn i 1982. Samtidig ble det laget en norsk versjon av forgjengeren, Olsen-bandens flugt over plankegjærdet, som ble tilOlsenbandens aller siste kupp . Det norske teamet laget også filmen … men Olsenbanden var ikke død!, som hadde premiere i 1984. Den filmen var ikke basert på noen dansk film.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0082842/; besøksdato: 11. juli 2016.
 2. ^ a b c d e f g h i j (på cs) ČSFD, 2001, fra Wikidata, https://csfd.cz 
 3. ^ a b c d e f g h Filmdatabasen, fra Wikidata, http://www.dfi.dk/FaktaOmFilm.aspx 
 4. ^ Frank Eberlein: Das große Lexikon der Olsenbande , side 249 (på tysk)
 5. ^ Tidslinie for Carlsbergf . Carlsberg Foundation. Hentet Mal:Dato.
 6. ^ Das große Lexikon der Olsenbande (på tysk). s. 313. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]