Olsenbanden tar gull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olsenbanden tar gull
orig. Olsenbanden 3
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1972
Prod.landNorsk
Lengde93 min.
Aldersgrense7 år. (Norge)
Bak kamera
RegissørKnut Bohwim
ProdusentLiz Hillkirk
ManusforfatterErik Balling, Henning Bahs
MusikkBent Fabricius-Bjerre
SjeffotografMattis Mathiesen
KlippLeif Erlsboe
Foran kamera
MedvirkendeArve Opsahl
Carsten Byhring
Sverre Holm
Aud Schønemann
Harald Heide-Steen jr.
Ole-Jørgen Nilsen
Prod.selskapTeamfilm AS
Eksterne lenker

Olsenbanden tar gull (Dansk originalmanus Olsen-banden i Jylland) er en film fra 1972, regissert av Knut Bohwim. Filmen hadde sin premiere 9. august 1972.[1]

I filmen blir Egon, Kjell og Benny nesten knust av et lodd som var beregnet til å knuse biler flate. Filmen ble innspilt i Stavern, og da Olsenbanden i en scene skulle få loddet til å falle ned rett bak der de sto, så var det en bonde i nærheten som fikk jobben med å slippe dette loddet. Men hver gang Knut Bohwim ropte «kamera går», bjeffet bikkja til denne bonden.

Bohwim ba ham om å få den til å bli stille, sånn at de kunne bli ferdig med innspillingen før kvelden. Mannen gikk bort til bikkja og skjelte den ut. Etterpå kom han tilbake for å slippe ned bilen. Men atter en gang bjeffet bikkja da Bohwim ropte «kamera går». Til slutt gikk bonden inn i huset, kom ut igjen med et haglegevær og skjøt bikkja. Etter at han hadde gjort det, sa han: «Nå er'a rolig». Men da ble Sverre Holm skeptisk etter at han hadde hørt at det var bonden som skulle slippe loddet. Ifølge Arve Opsahl sa han dette: «Jeg har kone og barn. Jeg kan ikke gjøre dette her.» Carsten Byhring sa: «Ta det rolig. Det er bare å gå et skritt fram.»[trenger referanse]

Arve Opsahl, her fotografert i 1963, spiller Egon Olsen i Olsenbanden-filmene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Egon kommer ut av botsen, men denne gang med noe annet enn en pakke med selvspikka trehester. Han har med seg et kart som han har kjøpt for en Blue Master og to og en halv Eksport. Kartet viser veien til en skatt som befinner seg på Sørlandet. Skatten skal befinne seg ved sjøen, i en militærovervåket gammel bunker. Olsenbanden drar sammen med Valborg og Basse sørover på skattejakt, men de er dessverre ikke alene om gullet. Den lokale unge damen Karina og gangsteren Rico har også fått gullfeber. Ikke nok med det: Til og med den gjerrige skraphandeleren Matsen er innblandet i saken.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Egon Olsen Arve Opsahl
Kjell Jensen Carsten Byhring
Benny Fransen Sverre Holm
Valborg Jensen Aud Schønemann
Basse Jensen Pål Johannessen
Rico Ole-Jørgen Nilsen
Carina Anne-Lise Tangstad
Løytnant Per Theodor Haugen
Mats Matsen Henry Nyrén
Lillegutt Harald Heide-Steen jr.
Menig 91 Andreas Diesen
Bensinmann #1 Svein Byhring
Bensinmann #2 Kåre Zakariassen
Dame på stranden Ingeborg Cook
Dame på stranden Synnøve Strigen
Sjåfør Jon Berle
Dagmann Terje Marthinusen
Soldat Dagfinn Kleppan
Soldat Per Engebretsen
Frisør i byen Kirsten Kaurin Bohwim

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Den fiktive byen Kløvstad, hvor deler av handlingen utspiller seg, er virkelighetens Stavern. I filmen heter det at Kløvstad ligger på Sørlandet, mens Stavern ligger i Vestfold fylke på Østlandet.
  • Den eneste karakteren i filmen som dialektmessig bygger opp under at de virkelig befinner seg på Sørlandet er bensinmannen som spilles av Kåre Zakariassen. Zakariassen var fra Kristiansand.
  • På veggen i hytta til løytnanten er det et bilde av Rolf Stranger i uniform.
  • Ulf Kittelsen fra Larvik var stuntmann for løytnanten (spilt av Per Theodor Haugen) i scenen hvor bilen hans kjører utfor Damskipsbrygga med en militærjeep.
  • I slutten av denne filmen oppdager Valborg, Kjell og Benny at pengene de har er falske. I den senere filmen Olsenbanden møter Kongen og Knekten er Valborg bekymret for at pengene de har stjålet er falske, og uttaler før hun blir avbrutt "jeg glemmer aldri den gangen...". Det er legitimt å tro at det hun viser til er den nevnte hendelsen fra denne filmen.
  • Dette er den første filmen av den «originale versjonen» av Olsenbanden. I Olsenbanden-operasjon Egon har Kjell tre barn, Benny er forlovet og skal ha barn mens Egon har noen venninner. Men i Olsenbanden og Dynamitt-Harry er Benny singel. Og Kjell har bare ett barn. I Olsenbanden og Dynamitt-Harry heter han ikke Basse, men Birger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Olsenbanden tar gull 1972» (norsk). Norsk filmografi, Nasjonalbiblioteket. udatert. Besøkt 6. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

norske filmstubbDenne norske filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.