Vaskeservant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En vaskeservant.
Plakat om håndvask

Vaskeservant er et møbel som i dag befinner seg på badet. Før en fikk innlagt varmt vann, var en slik plassering mindre viktig, og den kunne ha andre plasseringer. Varmt vann måtte en hente fra vannkjelen på kjøkkenet. En vaskeservant på et kjøkken kalles ofte for vaskekum, og kan med fordel romme en stekepanne.[1]

Fra gammelt var servanten et møbel som gjerne var flyttbart. Spesielt i kaldere strøk ville en gjerne vaske seg i varmen fra en ovn, men ikke nødvendigvis ha servanten permanent til stede, enten det var i kjøkken eller stue.

Den enkleste utgaven var trebent, laget av tre, eller, mere vanlig, flatjern. Øverst var der en ring til vaskevannsfat, og nedover kunne der være kroker for håndklær og kluter, og skål til såpe. Mer forseggjorte utgaver kunne være skapformede, med speil og hyller.

Ordbruken er i dag noe endret, slik at benevnelsen servant brukes om porselensdeler, og ikke selve møbelet.

Helse[rediger | rediger kilde]

Støy[rediger | rediger kilde]

Vannkraner og vaskeservanter kan støye en del under bruk, særlig når det er turbulent strømning. Støy fra vannkraner kan påvirke trivselen, og kan til og med bidra til hørselstap dersom man utsettes for sammenhengende støy over lengre tid. Foruten støy fra selve vannkranen hender det også at det kommer støy fra vibrasjoner i rørledningene, eller av at vannet treffer vaskekummen eller andre objekter. Vaskemummer av metall er ofte støyer ofte mer enn servanter av andre materialer.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Vaskestell, en forløper til moderne vaskeservanter

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]