Norsk filminstitutt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk filminstitutt
NFI
Norsk filminstitutt
NFI holder til i Filmens hus i Oslo sentrum
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1. april 2008[1]
Org.nummer892 211 442
DirektørSindre Guldvog
HovedkontorFilmens hus
EierKulturdepartementet
FokusNorsk film
Ansatte98 (2016)[2]
Nettsidenfi.no

Norsk filminstitutt (NFI) er et norsk statlig organ for filmpolitikk og rådgiver i filmpolitiske spørsmål. Norsk filminstitutt er underlagt Kulturdepartementet.

NFI ble etablert ved stortingsvedtak 3. mai 1955 som en del av den statlige satsingen på film etter andre verdenskrig. Ifølge den første formålsparagrafen var oppgavene til instituttet «å samle, katalogisere og oppbevare film, filmbilder, filmmanuskript, trykksaker, filmmusikk og anna filmmateriale – først og fremst av norsk opphav – som er av filmatisk og historisk interesse, å sikre bevaringa av kinomateriell og filmteknisk utstyr av historisk verdi, å drive bibliotek for filmlitteratur og å gjere materialet tilgjengeleg og spreie kjennskap til film»

I 1993 fusjonerte NFI med Statens filmsentral, og i 1996 flyttet instituttet inn i Filmens hus i Oslo. Etter de nye retningslinjene for norsk filmpolitikk i St.meld. nr. 22 (2006-2007), ”Veiviseren for det norske filmløftet”, ble Norsk filminstitutt slått sammen med Norsk filmfond, Norsk filmutvikling og Norsk filmkommisjon fra 1. april 2008.

NFI ledes av et styre og direktør Sindre Guldvog, som i 2013 overtok for Nina Refseth.[3] Lederen sitter i seks års åremålsperiode.

NFI gir tilskudd til norske filmer, samproduksjon av film med andre land, tv-serier og videospill. Filminstituttet tilbyr også stipend, kurs og talentutvikling for filmbransjen. Andre oppgaver er informasjon om norsk film nasjonalt og internasjonalt, kunnskapsformidling gjennom Cinemateket, Filmmuseet og utstillinger på Filmens hus, samt tilrettelegging og markedsføring av Norge som et attraktivt opptakssted for utenlandske filmprodusenter.

NFI består av fem ulike avdelinger og om lag 100 ansatte, har et driftsbudsjett på over 100 millioner kroner og forvalter ca 446 millioner kroner i tilskuddsmidler (tall for 2013)[4].

Cinemateket[rediger | rediger kilde]

Cinemateket er en del av Norsk filminstitutt.

Filmmuseet[rediger | rediger kilde]

Filmmuseet er en del av Norsk filminstitutt og ligger i Filmens Hus i Dronningens gate 16 i Oslo.

Arkiv[rediger | rediger kilde]

Arkivene etter Norsk filminstitutt fra perioden 1951–2000 finnes i Riksarkivet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]