Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1973
Prod.landNorsk
Lengde102 min.
Aldersgrense7 år (Norge)
Bak kamera
RegiKnut Bohwim
ManusforfatterErik Balling
Henning Bahs
MusikkBent Fabricius-Bjerre
SjeffotografMattis Mathiesen
Foran kamera
MedvirkendeArve Opsahl
Sverre Holm
Carsten Byhring
Aud Schønemann
Pål Johannessen
Harald Heide-Steen jr.
Elsa Lystad
Sverre Wilberg
Prod.selskapTeamfilm AS
Eksterne lenker

Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok (orig. Olsen-banden og Dynamitt-Harry går amok) er den fjerde filmen i serien om Olsenbanden.

Filmen hadde premiere 26. desember 1973 og er regissert av Knut Bohwim. Filmen fikk en 3. plass av serien, Norges beste.

Handling[rediger | rediger kilde]

Olsen-gjengen planlegger et storstilt ran ved Colosseum kino i Oslo. Planen går tilsynelatende bra frem til en alt for alkohol-påvirket Dynamitt-Harry roter til Egons plan, og han utløser alarmsystemet ved et uhell. Benny, Kjell og Dynamitt-Harry rømmer ned en nødtrapp akkurat i tide. Men Egon velger feil rømningsvei, en stige som leder oppover, og er en blindvei. Olsen blir dermed arrestert, og havner igjen ved Botsfengselet i åtte uker. Når Egon atter en gang slippes ut av Botsen, står ikke kompisene Kjell og Benny der. Men derimot Dynamitt-Harry, som har blitt avholdsmann. Dynamitt-Harry forteller Egon om det nye livet til hans tidligere partnere som nå er lovlydige borgere ved fast arbeid, noe Egon har problemer med å tro på. Men etter at Egon ankommer leiligheten til Kjell og Valborg, oppdager han at at Kjell og Benny virkelig har brutt med ham - og at Dynamitt-Harry tross alt hadde rett.

Kjell og Benny har fått jobb i en dagligvareforretning, hvor Benny har blitt forlovet med Ragna - den stygge datteren til kjøpmannen Quist. De er ikke interessert i å begå nye lovbrudd. Men i butikkens lager står det et Franz Jäger-pengeskap. Men det viser seg at pengeskapet er tomt, bortsett fra verdiløse gjenstander. Kjøpmannen blir oppmerksom på hva som foregår, og overrasker Benny og Kjell foran det åpne pengeskapet - samtidig som Egon klarer å flykte i siste sekund. Quist tar feil av Kjell og Benny for innbruddstyver, og får dem arrestert. Sammen med Kjells sønn Basse klarer de imidlertid å frigjøre Kjell og Benny, og de tre blir forsonet igjen. Det er snart klart for et nytt brekk igjen, og denne gangen dreier det seg om store penger - som de skal stjele fra en annen kjeltring som har en omfattende svartebørs-virksomhet. Men det haster, fordi politiet - med kriminal-inspektør Hermansen i spissen - også holder også øye med denne virksomheten.

Politiet tror at det snart vil finne sted en større ulovlig transaksjon der, og at kjeltringen og alle hans hjelpere dermed kan bli arrestert på fersk gjerning. Men kjøpmann Quist dukker imidlertid uventet opp igjen, i forsøk på å forsone seg med Benny og Kjell. Egon blir rasende når Benny bestemmer seg for å holde seg til ekteskapsplanene sine. På Quists store forsoningsfest sammen med Benny, Kjell, Ragna og deres familier kommer det frem at Ragnas far også har alvorlige økonomiske problemer, og dette var grunnen til at de ønsket at Ragna skulle gifte seg med Benny. Benny og Kjell ønsker derfor å slå seg sammen med Egon igjen, og være med på planene hans. I mellomtiden har politiet endelig gått til aksjon mot den kriminelle svartebørsen. Men deres beste eksperter klarer ikke å åpne det topp moderne pengeskapet. En idé kommer til inspektør Hermansen: Egon Olsen er mannen som har best rykte på dette området. Han sender derfor ut en politi-patrulje for å be Egon Olsen om å bryte seg inn i pengeskapet på vegne av den norske stat.

Men når politiet dukker opp hjemme hos Kjell, for å få tak i Egon, blir Benny og Kjell livredde og kaster alle pengene de nettopp hadde stjålet ut av vinduet, og pengene havner i en søppeldunk. Akkurat i dette øyeblikk tømmes imidlertid søppeldunkene på gaten utenfor, og pengene havner ved et søppel-forbrenningsanlegg. Benny og Kjell forsøker å få tak i pengene igjen, men de er for sent ute. På grunn av dette uheldige sammentreffet setter Benny, Kjell, Valborg og Basse seg på flyet til Mallorca, og er helt uten penger. Egon, som åpnet pengeskapet på vegne av Hermansen, får en liten belønning og blir raskt kjørt til flyplassen. Men Hermansen oppdager at pengeskapet nå er helt tomt, blir han veldig desperat. Men det blir Egon også, når han får vite av Benny på flyet at alle pengene deres er borte.


Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Egon Olsen Arve Opsahl
Kjell Jensen Carsten Byhring
Benny Fransen Sverre Holm
Dynamitt-Harry Harald Heide-Steen jr.
Valborg Jensen Aud Schønemann
Basse Jensen Pål Johannessen
Kriminalbetjent Hermansen Sverre Wilberg
Ragna Elsa Lystad
Qvist Henry Hagerup
Politi som lytter Alf Hallgren
Politi som overvåker Inge Fjeldstad
Kriminalsjefen Per Hagerup
Pengeskaptekniker Arne Sandvik
Pengeskaptekniker Niels Jørgen Hansen
Sivilpoliti Per Engebretsen
Sivilpoliti Bjørn Rosten
Fangetransportssjåfør Knut Bohwim
Biffen Torgils Moe
Knut/Biffens medhjelper Dick Kaysø
Vaktmann Per A. Anonsen
Vaktmann Alan Ousbey
Vaktmann Roald Skjelbred
Vaktmann Lasse Tomter
Politimann Ulf Wengård
Sekretær Anne-Lise Tangstad
Hallandsen Alf Malland

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]