Nr1 Trykk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nr1 Trykk er den norske delen av A-pressens trykkdivisjon. Bedriften har hovedkontor på Lillestrøm, og samarbeidende trykkerier over hele landet. Nr1 Trykk produserer flere dagsaviser, organisasjonsblader og rene kommersielle trykksaker som reklameaviser og lignende.

Per 2013 omfattet Nr1 Trykk rotasjonstrykkerier på følgende steder:

I tillegg omfattet Nr1 Trykk et større ark-trykkeri på Mysen samt hustrykkerier i Bodø, Hammerfest, Lofoten, Odda, Rjukan, Røros og Vadsø.

Sentralisering og desentralisering[rediger | rediger kilde]

Nr1 Trykk har vokst fram som et resultat av store endringer på trykkeri-området de siste tiårene.[når?] På den ene siden har bedre veiforbindelser og kommunikasjoner gjort det mulig å sentralisere, slik at ett trykkeri nå kan dekke større områder enn før. På den annen side har elektronisk produksjon gjort det mulig med desentralisert trykk av større trykksaker.

Et typisk eksempel på sentralisering er trykkingen av avisene Rana Blad i Mo i Rana og Helgeland Arbeiderblad i Mosjøen. Tidligere hadde hver avis sitt eget trykkeri. På vinteren kunne veiforbindelsen Mo i Rana – Mosjøen over Korgfjellet være stengt i perioder, slik at ett trykkeri ikke kunne sikre nabobyen stabil avislevering. Ny veitunnell gjennom fjellet endret dette, og i dag produseres begge aviser på rotasjonstrykkeriet i Mosjøen.

Et typisk eksempel på desentralisert produksjon er delingen av avisopplag mellom ulike trykkerier. Når en riksdekkende dagsavis sender ferdige «originaler» til trykkerier ulike steder i landet kan samme avis trykkes samtidig på Østlandet til abonnentene i dette området, på Vestlandet til vestlendingene og i Nord-Norge til lesere nordpå. Dermed kan papiravisenes transport forenkles og gjøres rimeligere, og deadline kuttes. Nr1 Trykk reklamerer med at bedriften «kan koordinere landsomfattende produksjoner med regionale tilpasninger, og med samme leveringstid».[1]

Nr1 Trykk står for produksjonen av aviser som Finansavisen, Klassekampen og Vårt Land samt en rekke lokale dagsaviser. I 2010 ble det også kunngjort at Dagbladet skal trykke Østlandsdelen av sitt opplag på Nr1 Trykk. Bedriften trykker også Morgenbladet og pressefolkets fagblad Journalisten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]