Einar Olsen (pressemann)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Einar Olsen
Født25. apr. 1936[1]Rediger på Wikidata (87 år)
Kragerø
Beskjeftigelse
NasjonalitetNorge

Einar Olsen (født 25. april 1936 i Kragerø) er en norsk pressemann og redaktør, på 1970- og 1980-tallet sentral i arbeiderpressen. Olsen jobbet i Norsk Telegrambyrå i to perioder, som journalist på slutten av femtitallet og i ulike sentrale roller fra 1980-tallet.

Da han begynte i pressen, var det både i NTB-jobb, som redaktør i Universitas og redaktør for AUF-bladet Fritt Slag. Det var han samtidig - på bekostning av planlagte studier i statsvitenskap.

Etter sin første periode i NTB fra 1957 til 1960 begynte Olsen i Arbeidernes Pressekontor, der han var fram til 1965. Deretter ble han redaktør i Rogalands Avis 1965 – 1970 og i Vestfold Arbeiderblad 1971 – 1973, før han ble sjefredaktør i Arbeiderbladet fra 1974 til 1975.

Midt på 1970-tallet ble han disponent i Arbeiderpressens Samvirke A/L og Norsk Arbeiderpresse A/S, og satt i den sentrale posisjonen helt fram til 1986, da han brått og uventet ble forflyttet til avisenes forsider: Han ble arrestert, fengslet og møtt med alvorlige anklager om underslag. Saken endte til slutt med frifinnelse på alle sentrale punkter. Den smuldret hen til en bot for overtredelse av regnskapsloven. Men innen den tid hadde Olsen måttet utholde både fengsling og belastende presseomtale.

- Redningen var NTB. Mens A-pressen ikke ville ha med meg å gjøre, kom NTB med en fantastisk håndsrekning. Først fikk jeg vakter mens jeg ventet på rettssaken, og like etter frikjennelsen tilbød sjefredaktør Hans Erik Matre meg stillingen som fotosjef, oppsummerte Olsen selv i et intervju med fagbladet Journalisten i 2011.

Olsen fikk en sentral rolle i NTB på 1990-tallet, blant annet med planene om å skille ut foto- og redaksjonelle tilleggsprodukter i det nye selskapet NTB Pluss. Etter oppnådd pensjonsalder fortsatte han å jobbe ved NTB-tastaturet: «Uten hobby er det å bli pensjonist et helvete, og tilkallingsvaktene er et lyspunkt i en pensjonert pressemanns liv» ...

22. juli 2011 hadde han NTB-vakt da bomben smalt ved regjeringsbygget. Olsen var mannen som i en NTB-il-melding kunne informere Norge om at statsminister Jens Stoltenberg var i sikkerhet. Under de dramatiske forholdene holdt han byråets tjeneste i gang, sjøl da NTB-lokalene vis-à-vis regjeringsbygget ble evakuert: - Det kom riktignok en politimann innom mens jeg satt og jobbet og ville ha oss ut, men jeg sa at påbudet ikke gjaldt pensjonister, og det godtok han...

Olsen var forfatteren bak jubileumstrykksaken NTB ga ut ved byråets 140-årsmarkering, boka NTB 1867 - 2007 : En historisk vandring gjennom 140 år i Norsk Telegrambyrå.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Einar_Olsen[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]