Norsk Landbruk (tidsskrift)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Norsk Landbruk er et magasin om landbruk. Det utgis 20 ganger i året av forlaget Tun Media i Oslo. Bladet har et faglig fokus der målet er å gi konkrete råd til norske gårdbrukere som direkte bidrar til økt lønnsomhet i drifta på gården.

Iver K. Gamme er ansvarlig redaktør i bladet per 2013.

Historie[rediger | rediger kilde]

Norsk Landmandsblad – Ugeskrift for det praktiske landbrug, som senere ble til Norsk Landbruk, kom ut første gang 8. april 1882. Utgiver og redaktør var sigdølen L. K. Ramstad, i samarbeid med hallingdølen Knut Knutsen Heje. Fødselen var forholdsvis trang, men barnet overlevde, og vokste seg gradvis sterkere fram til dagens solide posisjon i landbruket.

Like etter at Norsk Landmandsblad var i gang, begynte etableringen av mer spesialiserte tidsskrifter for landbruksnæringa. I løpet av 1880-årene kom Birøkteren, Fjærfe, Samvirke, Tidsskrift for Skovbrug og Norske Havetidende. Bondevennen så dagens lys i 1898, startet av bonden A. Lærdal i Sandeid i Vindafjord.

1935 representerte en milepæl i Norsk Landmandsblads historie. Da ble bladet slått sammen med Ukeskrift for Landbruk og Pelsdyravl. Nyskapningen ble døpt Norsk Landbruk. Samtidig ble et nytt eierselskap etablert, A/S Norsk Landbruk. Hovedaksjonæren i det nye selskapet var Norske Landbrukskandidaters Forening, senere Norsk Sivilagronomlag. De øvrige aksjonærene var enkelmedlemmer av denne organisasjonen.

På 1950- og 1960-tallet var det mye intern debatt i landbruksorganisasjonene om de mange tidsskriftene i næringa. Det skjedde imidlertid ikke noe konkret før i 1969, da Bøndenes Forlag og Landbrukets Brevskole ble slått sammen til A/S Landbruksforlaget. Forlaget hadde helt fra starten av ambisjoner om å bli et produksjonsselskap for informasjonsmidler, med avdelinger for forlag, brevskole, tidsskrifter, film/bilder og trykkeri. Etter stor møtevirksomhet mellom A/S Norsk Landbruk og A/S Landbruksforlaget, ble en avtale mellom de to selskapene vedtatt på Landbruksforlagets generalforsamling 8. desember 1969. Avtalen gikk ut på at A/S Norsk Landbruk overdro retten til å gi ut tidsskriftet Norsk Landbruk til Landbruksforlaget. Forlaget overtok også Norsk Landbruks abonnenter, løpende annonsekontrakter og A/S Norsk Landbruks forlagsvirksomhet.

Rettighetene skulle gjelde for ti år om gangen, med virkning fra 1. januar 1970. Styret i forlaget nedsatte samme året et tidsskriftutvalg som skulle vurdere Norsk Landbruks plass i forlagets samlede virksomhet. Utvalget kom med innstillingen sin høsten 1971, men det skjedde ikke noe konkret før i mars 1975. Da diskuterte styret i Landbruksforlaget om det var ønskelig å overta Norsk Landbruk permanent. Det var det. Forhandlinger ble startet, og i februar 1976 var partene blitt enige om et forslag til ny avtale. Den ble vedtatt av forlagets generalforsamling 3. juni 1977. Avtalen gikk ut på at Landbruksforlaget overtok retten til å gi ut Norsk Landbruk. A/S Norsk Landbruk ble oppløst, og forlagsvirksomheten ble overdratt til Landbruksforlaget.

Dermed var Norsk Landbruk en fullverdig del av Landbruksforlaget, helt fram til 1. januar 2001, da forlaget ble slått sammen med Bondebladet til det som først hadde arbeidsnavnet «Landbrukets Medieselskap», men som seinere ble til Tun Media AS.

Redaktører[rediger | rediger kilde]

  • L. K. Ramstad startet bladet i 1882 sammen med Knut Knutsen Heje og var redaktør i perioden 1882-1883.
  • Knut Knutsen Heje tok over redaktøransvaret da Ramstad døde og satt i redaktørstolen fram til 1918.
  • Thormod Skatvedt var redaktør fra 1918 til 1953. Han gav også ut bladet under krigen og okkupasjonen 1940-1945.
  • Kåre Singsaas var redaktør fra 1953 til 1979.
  • Even Glemmestad satt i redaktørsstolen i perioden 1979-1989.
  • Stein Hoset var redaktør første del av nittitallet, i perioden 1989-1994.
  • Karstein Brøndbo tok over redaktøransvaret etter Hoset og satt i redaktørstolen siste delen av nittitallet, i perioden 1994-1999.
  • Tord Langmoen var redaktør i perioden 1999-2002, og fikk også med seg årtusenskiftet i sjefsstolen.
  • Marianne Røhme var redaktør i perioden 2002-2013.
  • Iver K. Gamme er ansvarlig redaktør i bladet per 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.