Hopp til innhold

Greskkypriot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Etnisk fordeling i 1973 før den tyrkiske invasjonen. Gul farge viser land med hovedsakelig gresk befolkning, mens purpur farge viser hovedsakelig tyrkisk befolkning.
Den lyserøde områdene er administrert av greskkyprioter. Grønne områder er britiske militærbaser.

Greskkypriot (gresk:: Ελληνοκύπριοι, Ellinokýprioi; tyrkisk: Kıbrıslı Rumlar) er den etniske greske befolkningen på øya Kypros, [1][2] som utgjør øyas største etniske og lingvistiske samfunn.

Greskkypriotene utgjør rundt 77 prosent av befolkningen,[3] men besitter omtrent 59 prosent av øyas landområde etter at Tyrkia invaderte og okkuperte den nordlige delen av øya i 1974. Greskkyprioter er hovedsakelig medlemmer av Den ortodokse kirke på Kypros,[4] en autokefal ortodoks kirkeKypros som er en av de eldste autokefale kirkene i verden, og fikk sin uavhengighet fra patriarken i Antiokia i 431. Kirken på Kypros omfatter større grupper enn kun de greskortodokse, og i henhold til Kypros' konstitusjon av 1960, omfattes også arabisktalende kristne maronitter, kypriotiske armenere og romersk-katolikker («latinere») som ble gitt valget å bli omfattet i den ene eller andre av to utgjørende samfunn (den gresk eller den tyrkisk), og som til sist stemte ved valg for å tilhøre det greskkypriotiske samfunnet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Constitution - Appendix D: Part 01 - General Provisions». Constitution of Cyprus. Republikken Kypros' konstitusjon
  2. ^ «About Cyprus - History - Modern Times». Myndighetenes nettportal, området av interesse. Myndighetene på Kypros
  3. ^ «Cyprus» Arkivert 26. desember 2018 hos Wayback Machine.. The World Factbook. Central Intelligence Agency.
  4. ^ Solsten, Eric (Januar 1991): «A Country Study: Cyprus». Federal Research Division. Library of Congress.
Autoritetsdata