Hopp til innhold

Mesaoria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mesoria strekker seg fra kyst til kyst mellom fjellkjedene Troodos og Kyrenia

Mesaoria er en bred slette i de sentrale delene av øya Kypros

Geografi[rediger | rediger kilde]

Mesaoriasletten er avgrenset i øst og vest av Middelhavet, i sør av fjellkjeden Troodos og i nord av fjellkjeden Kyrenia. Den har et areal på rundt 1 000 km², og stiger til en høyde på omtrent 325 meter. Det er flere elver som renner over sletten, men alle disse tørker inn om sommeren.

Ordet «Mesaoria» betyr «mellom fjellene» på gresk. Mesaoria er stort sett en bred og bar slette med få trær bortsett fra de som er plantet for å gi ly for vinden. Området er det viktigste jordbruksområdet på Kypros, men er svært avhengig av regnet om vinteren og kunstig vanning om sommeren, noe som gir begrenset produksjon. Det er også det mest bosatte området på øya, og inneholder flere landsbyer og flere av de største byene, som hovedstaden Nikosia.

På grunn av avskoging er mye av Mesaoria dekket av «kafkalla», det lokale ordet for kalsiumkarbonat, som har blitt presset sammen til aurhelle. De eneste plantene som trives på denne overflaten spises raskt av beitende dyr, noe som har ført til omfattende jorderosjon.

Det kan bli svært varmt her om sommeren, og temperaturer rundt 40 ºC er ikke uvanlig. Sletten får mye mindre nedbør enn fjellområdene rundt, men de siste årene er det bygd demninger og vanningssystemer, for å samle vannet som renner ned fra fjellene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er funnet spor etter neolittiske kulturer. I antikken var hele det sentrale området på øya dekket av tette skoger. Mesteparten ble hugget ned i 1. århundre f.Kr. for å skaffe tømmer til Ptolemeerdynastiets marine. I tillegg ble mye tømmer brukt for å gi nok energi for utvinning av kobber. Så sent som på 1500-tallet var det riktignok fremdeles store mengder skog igjen på sletten. I dag er det bare skogsområder i de omkringliggende fjellene, særlig i Troodos.