Ledragata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ledragata

Ledragata er en hovedgate i NikosiaKypros. Gata ble delt i 1963, ti år før den tyrkiske invasjonen av Nord-Kypros som førte til at Kypros ble delt i to deler, med den såkalt grønne linje, kontrollert av FN mellom den nordlige delen og den sørlige delen av øya.

Gata var og er en viktig handlegate i byen. Navnet henspiller på et tidligere bykongedømme på Kypros, vel 1050 f.Kr, som lå midt på øya der Nikosia ligger i dag. Sent på 1950-tallet ble gata også kalt for «drapsmila», grunnet konflikten på øya.

Historisk var gata hovedhandlegata, men den har de senere årene fått konkurranse fra lettere tilgjengelige gater utenfor bysentrum. Likevel er eiendomsprisene langs gata de høyeste på Kypros.[1]

Gata har en nord-sørretning og er vel en kilometer lang. Det meste av gata er kontrollert av Republikken Kypros, mens den nordlige delen av gata ligger i Nord-Kypros.

Gata ble åpnet for fri ferdsel mellom den nordlige og sørlige delen den 3. april 2008.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ledra Street property prices go through the roof on Cyprus peace hopes». Financial Mirror. 26. mars 2008. Arkivert fra originalen 8. april 2008. Besøkt 30. mars 2008. 
  2. ^ Ledra Street crossing opens in Cyprus, Associated Press article on IHT website, 3. april 2008.