Hopp til innhold

Guy Debord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guy Debord
FødtGuy-Ernest Debord
28. des. 1931[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Paris[5]
Død30. nov. 1994[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (62 år)
Bellevue-la-Montagne
BeskjeftigelseFilmskaper, filosof, filmregissør, grafisk designer, manusforfatter, essayist, skribent, selvbiograf, oversetter, fredsaktivist, spilldesigner, billedkunstner Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Paris, Sorbonne
Lycée Carnot
EktefelleAlice Becker-Ho
NasjonalitetFrankrike[6]
Signatur
Guy Debords signatur

Guy-Ernest Debord (født 28. desember 1931, død 30. november 1994) var en fransk filosof, forfatter, eksperimentell filmregissør og radikal samfunnskritiker. Han var influert av kunstneriske retninger som dadaisme og surrealisme, og regnes som en av grunnleggerne av lettrismen (1952) og situasjonismen (1957). I en kort periode var han også medlem av gruppen Socialisme ou Barbarie.

Liv[rediger | rediger kilde]

Guy Debord ble født i 1931 i Paris. Faren døde da han var ung, og han vokste opp sammen med bestemoren i en rekke middelhavsbyer. Som ung ble han regnet som uregjerlig, og han avbrøt jusstudiene sine i Paris for å begynne et liv som revolusjonær poet, forfatter og filmprodusent. I 1952 grunnla han, sammen med Gil J. Wolman, gruppen Lettrism International. I 1957 var han med på å grunnlegge den politisk og kunstnerisk radikale gruppen Situationism International (SI), og han ledet denne gruppen frem til han oppløste den i 1970. Gruppen regnes for å ha hatt stor innflytelse på mai-opprøret i Paris i 1968, og Debords hovedverk «La Société du spectacle» utgitt i 1967 regnes for selve katalysatoren for opprøret.

Debord tok sitt eget liv i 1994.

Filosofi[rediger | rediger kilde]

Med boken «La Société du spectacle» («Skuespillsamfunnet»; eng. Society of the Spectacle – 1967) utviklet Debord en skarpt kritisk analyse av det moderne samfunnet. I denne beskrives det moderne menneskets liv som foregående på en rekke scener, hvor både gjenstander, andre personer, hendelser og oppnåelser i individenes liv får en symbolverdi uavhengig av disses faktiske innhold. I skuespillsamfunnet blir denne symbolverdien feiltolket til å være objektet selv.
I Debords analyse kjennetegnes skuespillet blant annet ved en konstant higen etter mål som det kun gir en tom tilfredsstillelse å oppnå; symbolet har blitt feiltolket til å være ensbetydende med innholdet, og oppnåelser svarer derfor sjelden til forventningene. Resultatet blir et endeløst jag etter nye oppnåelser. Tilsvarende feiltolkning skjer også innen alle andre menneskelige erfaringsområder, og skuespillsamfunnet blir både et rammeverk for tilværelsen og et slør denne tolkes gjennom.
Debord beskrev skuespillsamfunnet som et organisk og konstant selvutviklende fenomen. Under forskjellige styresett og ideologier får det forskjellig uttrykk og form tilpasset styresettet, men dets undertrykkende og kontrollerende funksjon er likevel tilsvarende. Han satte et skille mellom det konsentrerte skuespillet, som man kunne observere innen 1900–tallets fascistisk, nazistisk eller kommunistisk styrte nasjoner, og det diffuse skuespillet, som var observerbart innen det vi gjerne kaller «vestlige styresett».
I 1987 utgav Debord oppfølgeren til Skuespillsamfunnet, Comments on the Society of the Spectacle. Der introduserte han begrepet det integrerte skuespillet, som han mente hadde overtatt både for det konsentrerte og for det diffuse skuespillet, og som kan observeres som et globalt fenomen.

Debords filosofi har blitt regnet for å være en oppdatering og videreutvikling av marxisme, og den har hatt stor innflytelse på senere intellektuelle og sosialkritiske miljøer. Hovedsakelig er den kjent for å utvide Marx' syn på fremmedgjøringen mellom arbeidere og produksjon/produkt i et kapitalistisk samfunn til å omfatte fremmedgjøring også innen alle andre områder av livet.
Situasjonismen skiller seg fra kommunismen ved at det hevdes en revolusjon må komme nedenfra. Det hevdes at en revolusjon utført av partiet, eller lignende, kun vil gi ytre endringer og skape nye former for undertrykkelse, og at det bare er individet selv som kan endre sitt liv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b RKDartists, «Guy Ernst Debord», RKD kunstner-ID 253296[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 87487, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Internet Philosophy Ontology project, InPhO ID thinker/2893, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ RKDartists, RKD kunstner-ID 253296, rkd.nl, besøkt 1. juni 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]