Georges Marchais

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Georges Marchais
Georges Marchais.JPG
Født 7. juni 1920
Calvados
Død 16. november 1997
Paris
Gravlagt Père Lachaise
Parti Parti communiste français
Nasjonalitet Frankrike
Språk fransk

Georges René Louis Marchais (født 7. juni 1920 i La Hoguette i departementet Calvados i Frankrike, død 16. november 1997 i Paris) var leder og generalsekretær for det franske kommunistpartiet (PCF) mellom 1972 og 1994.

Han stilte som presidentkandidat i det franske presidentvalget i 1981. Men i dette valget klarte han bare å samle sammen 15,34 % av befolkningens samlede stemmer, noe som ble ansett som ett stort tilbakeslag for hele kommunistpartiet.

Han ble født inn i en romersk-katolsk familie og utdannet seg til å bli mekaniker ved Société Nationale d'Etude et de Construction de Moteurs d'Aviation. Han ble ferdig med mekaniker-utdannelsen sin like før utbruddet av andre verdenskrig. Etter Frankrikes kapitulasjon til det nasjonalsosialistiske Tyskland den 24. juni 1940 registrerte Marchais seg i Tyskland for å jobbe i en Messerschmitt-flyfabrikk som nesten utelukkende produserte jagerfly til det tyske Luftwaffe. Marchais reiste til Tyskland for å jobbe for nasjonalsosialistene før etableringen av STO-systemet ble kom i gang. Dette systemet gjorde at franske arbeidere ble tvunget til å arbeide i tyskernes fabrikker og anlegg.

I 1946 ble han sekretær i fagforbundet til Metallarbeiderforbund som holdt til i den franske kommunen Issy-les-Moulineaux, og deretter ble han ansatt som sekretær for Seinen Metallurgisk Workers' Union Federation mellom 1953 og 1956.

Han ble medlem av kommunistpartiet i 1947. I 1956 ble han utnevnt til medlem av den utvidede sentralkomité i partiet, og i 1959 ble han fullt medlem av denne og medlem av Politbyrået i samme slengen. Fra 1961 var han sekretær med ansvar for hele organisasjonen, deretter ble han utnevnt til junior generalsekretær i 1970.

I desember 1972 ble han generalsekretær i kommunistpartiet, etter at generalsekretær Waldeck Rochet gikk av med pensjon. I løpet av sitt mandat mistet kommunistpartiet sin plass i koalisjonen sammen med blant annet François Mitterrand sitt sosialistiske parti.

Han støttet den sovjetiske invasjonen av Afghanistan i 1979. I motsetning til det italienske kommunistpartiet, nektet han å endre navnet på det franske kommunistpartiet etter sammenbruddet til Sovjetunionen.

Georges Marchais ble en kjent personlighet i Frankrike på grunn av hans vesen, lynne og noe bryske oppførsel under intervjuer med TV og presse. Under sine mange TV-opptredener, hadde han ofte en noe aggressiv og humoristisk tone mot journalistene og hans politiske motstandere.