Georges Marchais

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Georges Marchais
Georges Marchais.JPG
Født 7. jun. 1920
Calvados
Død 16. nov. 1997
Paris
Begravet Père Lachaise
Parti Parti communiste français
Statsborger i Frankrike

Georges René Louis Marchais (født 7. juni 1920 i La Hoguette i departementet Calvados i Frankrike, død 16. november 1997 i Paris) var leder og generalsekretær for det franske kommunistpartiet (PCF) mellom 1972 og 1994.

Han stilte som presidentkandidat i det franske presidentvalget i 1981. Men i dette valget klarte han bare å samle sammen 15,34 % av befolkningens samlede stemmer, noe som ble ansett som ett stort tilbakeslag for hele kommunistpartiet.

Han ble født inn i en romersk-katolsk familie og utdannet seg til å bli mekaniker ved Société Nationale d'Etude et de Construction de Moteurs d'Aviation. Han ble ferdig med mekaniker-utdannelsen sin like før utbruddet av andre verdenskrig. Etter Frankrikes kapitulasjon til det nasjonalsosialistiske Tyskland den 24. juni 1940 registrerte Marchais seg i Tyskland for å jobbe i en Messerschmitt-flyfabrikk som nesten utelukkende produserte jagerfly til det tyske Luftwaffe. Marchais reiste til Tyskland for å jobbe for nasjonalsosialistene før etableringen av STO-systemet ble kom i gang. Dette systemet gjorde at franske arbeidere ble tvunget til å arbeide i tyskernes fabrikker og anlegg.

I 1946 ble han sekretær i fagforbundet til Metallarbeiderforbund som holdt til i den franske kommunen Issy-les-Moulineaux, og deretter ble han ansatt som sekretær for Seinen Metallurgisk Workers' Union Federation mellom 1953 og 1956.

Han ble medlem av kommunistpartiet i 1947. I 1956 ble han utnevnt til medlem av den utvidede sentralkomité i partiet, og i 1959 ble han fullt medlem av denne og medlem av Politbyrået i samme slengen. Fra 1961 var han sekretær med ansvar for hele organisasjonen, deretter ble han utnevnt til junior generalsekretær i 1970.

I desember 1972 ble han generalsekretær i kommunistpartiet, etter at generalsekretær Waldeck Rochet gikk av med pensjon. I løpet av sitt mandat mistet kommunistpartiet sin plass i koalisjonen sammen med blant annet François Mitterrand sitt sosialistiske parti.

Han støttet den sovjetiske invasjonen av Afghanistan i 1979. I motsetning til det italienske kommunistpartiet, nektet han å endre navnet på det franske kommunistpartiet etter sammenbruddet til Sovjetunionen.

Georges Marchais ble en kjent personlighet i Frankrike på grunn av hans vesen, lynne og noe bryske oppførsel under intervjuer med TV og presse. Under sine mange TV-opptredener, hadde han ofte en noe aggressiv og humoristisk tone mot journalistene og hans politiske motstandere.