Drep ikke en sangfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen fra 1962, se Drep ikke en sangfugl (film)
Drep ikke en sangfugl
orig. To Kill a Mockingbird
Forfatter(e)Harper Lee
SpråkEngelsk, amerikansk-engelsk
SjangerDannelsesroman, sørstatsgotikk
Utgitt11. juli 1960
Originalutgave11. juli 1960
Norsk utgave1962
ForlagJ. B. Lippincott & Co.
Oversetter(e)Magli Elster
Sider281

Drep ikke en sangfugl (originaltittel To Kill a Mockingbird) er en roman fra 1960 skrevet av Harper Lee. Romanen vant Pulitzerprisen i 1961, og den ble filmatisert i 1962 og fikk tre Oscar-priser, blant annet for beste mannlige hovedrolle med Gregory Peck. Romanen regnes som en moderne amerikansk klassiker. Handlingen og romanfigurene er løst basert på forfatterens familie og naboer, samt en hendelse som skjedde i nærheten av hennes hjemby da hun var i tiårsalderen.

Fortelleren er Scout Finch, datter til advokaten Atticus Finch. Når handlingen begynner er hun seks år, og når den slutter er hun ni. Hennes mor er død, og hun bor sammen med sin eldre bror Jem og deres far i en småby i Alabama. Atticus Finch får i oppdrag å forsvare Tom Robinson, en svart mann som er anklaget for å ha voldtatt en hvit kvinne. På 1930-tallet var en slik anklagelse det samme som dødsstraff, og stedet er i lynsjestemning. Handlingen finner sted i den lille søvnige sørstatsbyen Maycomb i Alabama, og forfatter Harper Lee har medgitt at Maycomb er inspirert av hennes hjemby, Monroeville.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspiller seg i en periode på tre år (1933–1935) under den store depresjonen i den fiktive sørstatsbyen Maycomb i Alabama. Romanen handler om seks år gamle Jean Louise Finch (kalt «Scout»), som bor med sin storebror Jeremy (kalt «Jem») og sin far Atticus Finch, en dyktig advokat. Jem og Scout blir venner med en gutt som heter Dill, som besøker Maycomb hver sommer for å bo med sin tante. De tre barna er både livredde og fascinerte av Arthur «Boo» Radley, deres tilbaketrukne nabo. Innbyggerne i Maycomb snakker sjeldent om Boo, og de færreste har sett ham. Det finnes flere rykter om han, og barna har mange ideer til hvordan de kan få ham ut av huset. Scout og Jem oppdager etter hvert at noen har gitt dem små gaver i et kvisthull ved Radleys hus.

Dommer Taylor tilbyr Atticus en ny sak. Han må forsvare Tom Robinson, en mørkhudet mann som har blitt beskyldt for å voldta en ung, hvit kvinne, Mayella Ewell. Selv om flere av Maycombs innbyggere legger sitt hat for Tom, velger Atticus å påta seg saken. Elevene på skolen til Scout og Jem erter dem og kaller Atticus en «negerelsker». Scout blir provosert og havner i en slåsskamp med en medelev, selv om Atticus har frarådet henne å ty til vold.

Stil[rediger | rediger kilde]

Harper Lee kombinerer et barns (Scouts) samtidige opplevelser med en kvinne som ser tilbake på sitt liv.[1]

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Drep ikke en sangfugl (film)

Boken er blitt filmatisert med Gregory Peck i hovedrollen som Atticus Finch, regi av Robert Mulligan.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Adams, Phoebe (august 1960): «To Kill a Mockingbird». The Atlantic Monthly.
  2. ^ «To Kill a Mockingbird (1962)», Internet Movie Database