Lunde kirke (Nordre Land)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Lunde kirke (Vest-Torpa))
Jump to navigation Jump to search
Lunde kirke
Lunde kirke (vest-Torpa).JPG
Byggeår1769
Arkitektur
TeknikkLaftet tømmer
ByggematerialeTre
TårnOver Krysset
Kirkerommet
Plasser257
Lunde kirke (Nordre Land) på Commons

Lunde kirke er en korskirke fra 1769 i Nordre Land kommune i Oppland fylke. Kirken ligger nærmere bestemt på Vest-Torpa. Bygget er i tre og har 257 sitteplasser.


Historie[rediger | rediger kilde]

Ulensaker kirke[rediger | rediger kilde]

Vest-Torpa har det vært kirke siden før svartedauden. Ulensaker kirke på Vest-Torpa nevnes i skriv både fra 1337 og 1480. Den skal ha ligget nær husene på gården Nedre-Ulsaker. Da den med tiden forfalt ble Kinn kirkeAust-Torpa felleskirke for hele Torpa. Noe som medførte en lang og strevsom kirkevei (opptil 2 mil) for Vest-Torpingene, særlig vinterstid da det var vanskelig å ta seg frem i snøen.

Ny-Gaal kirke[rediger | rediger kilde]

Omkring 1630 ble en gavekirke oppført på Gaarder, Vest-Torpa. «Ny-Gaal kirke» (Ny-Gård) var en langaktig firkantet tømmerbygning på 14 x 7 meter og det var folket selv som betalte. På 1760-tallet var denne kirken blitt så forfallen at den ble foreslått nedlagt, sånn at Vest-Torpingene igjen måtte legge ut på den lange kirkeveien til Kinn kirke. Men befolkningen satte seg i mot dette, og det ble besluttet å bygge ny kirke et annet sted, fordi jordsmonnet ved Gaarder var etter sigende for dårlig til å utvide kirkegården. Og dette stemmer med utgravinger gjennomført av Gunnar Bratrud og en valgfaggruppe med 9. klassinger fra Dokka ungdomsskole.

Lunde kirke[rediger | rediger kilde]

På tomt gitt av Stener Gudbrandsen Lunde og med tømmer fra Vest-Torp åsen – der gårdene hadde sameie – ble Lunde kirke oppført som korskirke i laftet tømmer og med lavt tårn i stedet for tårn med spir. Byggmesteren kom fra Koldsrud på Østsinni, Dokka. Den hadde som alle gamle kirker en kvinne- og en mannsside, og gårdene hadde sine faste benker hvorav de fire første benkene sett fra koret var reservert gårdene Felde, Lunde, Gaarder og Ruud. Dørene inn til benkene ble fjernet da kirken ble restaurert på 1950-tallet.

Kirken ble innviet 23. august 1769 av sokneprest og prost Niels Dorph, som forøvrig hadde vært sterkt i mot byggingen av ny kirke da "Ny-Gaal" kirke på Gaarder forfalt. Niels Dorph var makelig anlagt og så helst at det kun var en eneste kirke i sognet, nemlig hovedkirken Kinn.

En del av inventaret fra «Ny-Gaal» kirke ble overført til Lunde. En gammel stol, en sølvkalk fra 1686, døpefat, to lysestaker og tre malerier kan nevnes. Alteret og prekestolen ble malt av maleren Peder Aadnes.

Vedlikehold og politikk[rediger | rediger kilde]

Lunde kirke var som tidligere «Ny-Gaal» kirke, en gavekirke som ble oppført og vedlikeholdt av befolkningen. Utpå 1800-tallet var hovedkirken Kinn kirke blitt så gammel og forfallen at det i 1816 ble holdt et møte hvor man foreslo å bygge den nye hovedkirken ved Aamodt i Nord-Torpa. I den forbindelse ble det foreslått å legge ned Lunde kirke, da bøndene på Vest-Torpa ikke lenger kunne skaffe til veie midler til å vedlikeholde den. Som kompensasjon krevde bøndene på Vest-Torpa en gudstjeneste om sommeren og en om vinteren så lenge kirken holdt. Selv om bøndene rundt Kinn kirke var i mot flyttingen av hovedkirken, ble den nye hovedkirken Aamodt bygget i Nord-Torpa og sto ferdig i 1823.

Lunde kirke holdt seg forbausende godt de nærmeste tiårene, og etter gudstjenesten 22. mars 1846 ble det avholdt et møte på gården Lunde, hvor de fleste gårdbrukerne deltok. På den tiden soknet 693 mennesker til Lunde kirke (1/3 av torpas befolkning) og bøndene ble enige om å gjenoppta vedlikeholdet av kirken, samt søke om flere gudstjenester. 24. mai 1848 fikk de ved kongelig resolusjon innvilget seks gudstjenester i året.

Inntil 1875 var kirken verken malt eller panelert utvendig, men omfattende vedlikeholdsarbeid ble utført og kirken fikk også sitt første orgel. Sommeren 1954 fikk Lunde kirke sitt eget menighetsråd.

[1] [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lunde Kirke 225 år av Tormod Grønland, 1994
  2. ^ Artikkel i Boka om Land av Tormod Grønland

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Grønland, Tormod (1994). Lunde kirke 225 år (PDF). Nordre Land: Lunde menighetsråd. 
  • Rasmussen, Alf Henry (1993). Våre kirker. Norsk kirkeleksikon. Kirkenær: Vanebo forlag. s. 588. ISBN 82-7527-022-7. 
  • Ugelstad, Janike Sverdrup (2007). Thi han blev en kunstmaler. Peder Aadnes og hans billedverden. Oslo: Novus forlag. s. 103-107. ISBN 978-82-7099-466-3. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 60°55′55,110″N 10°2′30,728″Ø