Lands Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lands Museum
Stue fra Søndre Halmrast, stabbur fra Brone, Lands Museum
PlasseringDokka
Kart
Lands Museum
60°50′12″N 10°04′39″Ø
AdresseVillaveien 45, 2870 Dokka
Nettstedhttp://www.randsfjordmuseene.no/museene/lands-museum

Lands Museum er et museum for natur, kultur og historie for Nordre Land og Søndre Land kommuner i Innlandet fylke. Museet ligger i Dokka, ved nordenden av Randsfjorden og Dokkadeltaet naturreservat.

Museet ble opprettet i 1927, og gikk i 2004 sammen med Hadeland Folkemuseum inn i Randsfjordmuseet.

Lands Museum er et 40 mål stort senter innen kultur- og naturhistorie som befinner seg i Landregionen. I friluftmuseet fins rundt 40 bygninger, den eldste fra 1630 og den yngste fra ca. 1924. Disse er historiske bygninger som gjenspeiler områdets gamle bondekultur gjennom århundrene. Det varierer fra storgårder til husmannsplasser og skogsarbeiderkoier. Blant dem er et hus fra 1700-tallet fra Thomle gård, som har rokokkomalerier av kunstneren Peder Aadnes (173992). Videre faller en restaurert husmannsplass i Ringelia i Søndre Land, og en utløe i Dokkadeltaet under museet. Museet spiller også en rolle i Grønvold sag og mølle i Torpa.

Museet har et amfi som muliggjør konserter, teater- og filmforestillinger. Dette er også et av stedene der innbyggerne i Land samles 17. mai. Et annet nytt bygg er teateret. Dette ble bygget i forbindelse med markeringen av årtusenskiftet. I museets administrasjonsbygning finnes skiftende utstillinger.

Lands Museum eier også Brustuen Elektrisitetsverk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • www.randsfjordmuseet.no