Helleristningene ved Møllerstufossen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helleristningene ved Møllerstufossen er mer enn 6000 år gamle

Helleristningene ved Møllerstufossen, er et helleristningsfelt ved Nordsinni i Nordre Land kommune i Innlandet. Disse ble oppdaget i 1961 på et svaberg ved Etna(elv). Dette er et felt med veideristninger fra steinalderen. Feltet dekker rundt 20 m², og består av totalt 14 figurer, hvorav noen er usikre. Av disse viser 11 figurer avbildninger av klovdyr, mest sannsynlig elg, en bever og et ubestemmelig pelsdyr. Den største av figurene er omtrent 90 cm lang og er usedvanlig dypt og tydelig hugget. Den forestiller en elgokse med stort gevir. De øvrige elgene er hunndyr.

Denne typen bergkunst, kalt veideristninger, er motivmessig preget av de viltlevende klovdyrene, ofte er det hunndyrene som er fremstilt. Et helt spesielt særtrekk er at de er fremstilt med de indre organene synlig, som en naturlig del av dyret. Det er også vanlig at ristningene er plassert ved vann. Det er god grunn til å anta at helleristningene ved Møllerstufossen er hugget en gang mellom 8000 og 6000 år siden.[1]

Ristningene ligger rett ved fylkesvei 33 omtrent 10 km vest for Dokka. De er malt opp og er godt synlige, og området er tilrettelagt med plattformer for besøkende.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Møllerstufossen helleristninger panorama.jpg
Området rundt helleristningene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mildri Een Eide og David Vogt (2011). «Møllerstufossen». Årboka Landingen (2011 utg.). Lands museum. s. 6. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.