Londons pendlerbelte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et omtrentlig utsyn over Londons pendlerbelte som viser pendlerbyene og de fremste vier og togforbindelser inn til byen. Storbyområder i og rundt London vist i grått.

Londons pendlerbelte (engelsk London Commuter Belt, også kjent som London Metropolitan Area[1] eller Southeast metropolitan area) er et navn på området rundt Stor-London, fra hvor det er praktisk å pendle til arbeid i den britiske hovedstaden. Det skal ikke forveksles med Stor-London.

Det mest oppdaterte befolkningstall er fra Eurostat som viser at dette området er det største innen EU med en befolkning på 13 879 757 (i 2013, beregnet til 14 031 830 i 2014).[2] Grensene for beltet er ikke fastsatt, og ettersom reisetiden blir kortere og kommunikasjonsmidler forbedres har det blitt mulig å pendle fra et større område. Pendlerbeltet dekker pr. 2006 store deler av Sørøst-England og en del av Øst-England, herunder grevskapene Kent, Surrey, Berkshire, Buckinghamshire, Hertfordshire og Essex.

Pendlerbelte er og et resultat av at siden etter andre verdenskrig har det vært et belte med fredet grønt areal rundt London. London som tettsted har således ikke vokst i areal siden 30-tallet. Pendlerbyer utenfor dette beltet, og fortetting av London har vært der veksten har kommet.

Administrative distrikter[rediger | rediger kilde]

Det er sytten administrative distrikter som har grense mot Stor-London og hvor storbyen tildels har vokst inn i distriktet. Disse er:

Ringveien M25 går gjennom flere av disse distriktene, og Londons undergrunnsbane betjener Epping Forest og Three Rivers. Noen av dem var tidligere betjent av Metropolitan Police Service, inntil politiets grenser ble tilpasset til Stor-Londons grenser.

Steder i pendlerbeltet[rediger | rediger kilde]

Londons reiser til arbeidsområder i 2001 (mørkt blått) med de administrative grensene til Stor-London vist.
Stor-Londons storbyområde (grått) strekker seg utover Londons grenser. M25 er også vist. Telefonkoden 020 er vist i rødt.

Listen over steder er ikke uttømmende, og er ment som en pekepinn om hvilke områder som regnes med til pendlerbeltet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Greater South East needs strategic investment to secure future» Arkivert 25. mai 2011 hos Wayback Machine.. London Development Agency. 18. juni 2007.
  2. ^ «Metropolitan Area Populations». Eurostat. 15. april 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]