Addlestone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Addlestone
Addlestone
St. Paul's kirken i Addlestone
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Runneymede
Admin. grevskap: Surrey
Seremon. grevskap: Surrey
Status By (town)
Befolkning 16 657 (-)

Addlestone er en by i Surrey, England, omtrent midtveis mellom Weybridge og Chertsey. Den er administrasjonssenter for distriktet Runnymede. Byen ligger nær kryss 11 på ringveien M25, og har jernbaneforbindelse til London fra Addlestone stasjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet er av angelsaksisk opprinnelse, og betyr antagelig Attels dal, det vil si en dal som var eiendommen til en person ved navn Attel. I 1241 nevnes stedet som Attelsdene og i 1610 er den angitt på John Speedes kart som Adleston.

Frem til jernbanen kom i 1848 var Addleston ikke så mye mer enn en klynge småhus rundt The George, byens eldste vertshus. På grunn av nærheten til Weykanalen fra det 17. århundre og Basingstokekanalen fra det 18. vokste det frem noe industri der. Den viktigste bedriften var Coxes Lock mølle, en vannmølle som drev et jernverk i det 18. århundre.

I 1838 ble det bygget en kirke i Addlestone, og i 1857 ble et eget sogn opprettet. Det kom mer industri til byen, blant annet Louis Blériots flyfabrikk.

Trivia[rediger | rediger kilde]

I H.G. Wells' bok Klodenes krig landet det andre av ti romskip på Addlestone Golf Links.

Croach Oak er et eiketre som står i Addlestone. Det sies å være et av de eldste i England. Treet var lenge kjent som Wycliffe's Oak, etter John Wyclif som skal ha holdt prekener på stedet, uten av det er kjent om han virkelig gjorde det. I 1810 ble det satt opp et gjerde rundt det, fordi lokale ungjenter rev av bark for å lage en kjærlighetsdrikk og dermed nesten tok livet av treet.