Potters Bar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Potters Bar
Potters Bar
Dobbel regnboge over Potters Bar
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Hertsmere
Admin. grevskap: Hertfordshire
Seremon. grevskap: Hertfordshire
Status By (town)
Befolkning 21 618 (2001)

Potters Bar er en by i Hertfordshire, England, rett nord for London. Den ble gunnlagt i begynnelsen av det 13. århundre, og var omtrent uforandret inntil 1850-årene, da jernbanen kom til stedet.

Opprinnelsen til navneleddet Potters er usikker, men det er en utbredt oppfatning at det var enten et romersk pottemakeri i nærheten, eller at det kommer fra slekten Pottere som bodde i South Mimms ikke langt unna. Bar referer antagelig til portene mellom sognet South Mimms og sognet Enfield Chase, eller til en tollgrense på Great North Road.

Great North Road, den eldste hovedveien mellom London og Nord-England og derfra videre til Edinburgh i Skottland var hovedgaten (High Street) i Potters Bar. Den het tidligere A1, og fikk så navnet A1000 da A1 ble lagt utenom byen. Potters Bar kan også nås fra kryss 24 på M25.

I 1934 ble byen et eget distrikt i Middlesex. Da Stor-London ble en egen region i 1965 ble det meste av Middlesex en del av den, mens distriktet Potters Bar ble overført til Hertfordshire. I 1974 ble distriktene omorganisert, og byen ble en del av Hertsmere. Tilknytningen til Stor-London er allikevel tilstede, da Londons undergrunnsbane har en stasjon der.

Potters Bar jernbanestasjon er den høyest beliggende på linjen mellom Londons King's Cross stasjon og York. 10. mai 2002 inntraff en alvorlig togulykke der, hvor syv omkom og 76 ble skadet.