Berkhamsted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Berkhamsted
Berkhamsted
High Street i Berkhamsted
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Dacorum
Admin. grevskap: Hertfordshire
Seremon. grevskap: Hertfordshire
Status By (town)
Befolkning 16 243 (2001)

Berkhamsted er en by i Hertfordshire i England. Den er administrasjonssenter for distriktet Dacorum, og ligger mellom Tring og Hemel Hempstead. En betydelig andel av befolkningen pendler til London og andre byer.

British Film Institutes National Film and Television Archive ligger i Berkhamstead. Dette er verdens største filmarkiv, og ble opprettet som følge av en donasjon fra John Paul Getty.

Historie[rediger | rediger kilde]

Berkhamsted var stedet hvor Normannernes invasjon av England i 1066 stoppet opp, og overtagelsen av landet gikk over i en ny fase. Etter å ha beseiret og drept Harald II ledet Vilhelm Erobreren sin hær rundt London. Han krysset Themsen ved Wallingford og gikk mot Berkhamstead. Edgar Atheling underkastet seg og tilbød Vilhelm den engelske kronen. Hertugen ønsket ikke dette, han ville heller ha nøklene til London og så ta imot kronen der.

Berkhamsted Castle ble gjenoppbygget i 1080-årene, og var et yndet tilholdssted for normanner- og Plantagenetmonarker. Det var et kongelig slott inntil 1495, da det ble forlatt. Mye av steinen ble plyndret til byggingen av hus i byen og det nå ødelagte Berkhamstead Place, men jordvoller, vollgraver og rester av murene er synlige og er byens viktigste turistattraksjon. Ifølge lokalbefolkningen er Berkhamstead Englands virkelige hovedstad, en legende som nok henger sammen med angelsaksernes overgivelse der i 1066 og se senere kongene som bodde der i deler av sin regjeringstid.

Byen har det som antas å være Englands eldste butikk som er i drift. Den er datert med dendrokronologi til mellom 1277 og 1297, og tilhørte opprinnelig antagelig en juveler eller gullsmed. Den ligger på 173 High Street, og var pr. 2006 kontor for en eiendomsmegler.

Grand Junction-kanalen nådde Berkhamsted i 1798. Byen var hjemstedet til den tredje hertugen av Bridgewater, som var en av de sentrale personene bak det britiske kanalsystemet. Elven Bulbourne renner også ved byen.