Chertsey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chertsey
Pyrcroft Road
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktRunnymede
Admin. grevskapSurrey
Seremon. grevskapSurrey
StatusBy (town)
Ligger vedThemsen
PostnummerKT16
Retningsnummer01932
Befolkning13 753 (2011)
Kart
Chertsey
51°23′25″N 0°30′27″V

Chertsey er en by i distriktet Runnymede i grevskapet Surrey, England. Den ligger nær kryss 11 på ringveien M25 og ved elven Themsen. Chertsey befinner seg 29 km sørvest for sentrale London og det er stasjon for toget til London. I henhold til folketellingen i 2011 har byen en befolkning på 13 753 innbyggere.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Statue av Blanche Heriot i Chertsey

Byen vokste opp omkring klosteret Chertsey Abbey, som ble opprettet i 666 av biskop Eorcenwald av London. I 964 ble prestene drevet ut av kong Edgar, og erstattet av benediktinere. Abbediet vokste til et av de største benediktinerklostrene i England, og hadde store eiendommer i det nørdvestlige Surrey. Det ble oppløst, sammen med alle andre klostre, av Henrik VIII i 1536. Kongen tok stein fra klosteret for å bygge et palass ved Oatlands, og landsbybefolkningen brukte stein til å brolegge gatene. I dag er det bare stedsnavn og noen fiskedammer som minner om klosteret.

I Chertsey finnes i dag et middelaldertårn i den anglikanske kirken med en stor kirkeklokke knyttet til byens legendariske heltinne Blanche Heriot fra middelalderens folkeminne, gjort kjent for et større publikum av verkene til den viktorianske forfatteren Albert Richard Smith (1816–1860), selv født i Chertsey. Det er også bevaringsverdige bygninger fra 1700-tallet, som den lokale gangbroen, herregodset Botleys Mansion med et parkanlegg tilgjengelig for offentligheten, og de mange bygningene lands de to gatene i rette vinkler som utgjør en kirke, museum, kafe, hotell og private boliger.

De fleste tilreisende til Chertsey kommer for å besøke fornøyelsesparken Thorpe Park. Stedet var opprinnelig et grustak, hvor det så ble anlagt en kunstig innsjø og deretter parken, som er Englands eldste fornøyelsespark.

Trivia[rediger | rediger kilde]

I H.G. Wells' roman Klodenes kamp (1898) ble Chertsey angrepet og ødelagt av romskip tidlig på formiddagen 8. juni 1902.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Chertsey (Surrey)», City Population

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]