Hemel Hempstead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hemel Hempstead
Hemel Hempstead
Gamlebyen i Hemel Hempstead
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Dacorum
Admin. grevskap: Hertfordshire
Seremon. grevskap: Hertfordshire
Status By (town)
Befolkning 81 143 (2001)

Hemel Hempstead er en by i Hertfordshire, England. Den er administrasjonssenter for distriktet Dacorum. Det har ligget en bosetning på stedet siden det 8. århundre, men det var først etter andre verdenskrig at den utviklet seg til dagens størrelse. Dette skjedde som følge av planlagt utbygning av en ny by for å avlaste London.

Historie[rediger | rediger kilde]

I Domesday Book (1086) blir stedet kalt Hamelamesede. Dette navnet utviklet seg til Hamelhamsted, og så videre til dagens navn. Hemel kommer antagelig fra Haemele, et navn på distriktet i det 8. århundre, mens Hempstead ser ut til å komme fra hamstede, som betyr «hjemsted».

Sognekirken viet til jomfru Maria ble bygget i 1140, og regnes som en av de flotteste normanniske kirkene i landet. Den har et av Europas høyeste spir, som ble lagt til senere i det 12. århundre.

I Tudortiden fikk stedet innvilget et bycharter av Henrik VIII. Han skal selv ha besøkt byen sammen med Anne Boleyn. Noen spesielt fine veggmalerier fra perioden ble funnet i noen hus i Piccotts End i 1970-årene.

I viktoriansk tid ble byen en valgkrets (borough). Den vokste jevnt frem til slutten av andre verdenskrig, da mange londonboere som hadde mistet sine hjem i blitzen slo seg ned der. Den gamle delen av byen, kjent som Old Town, ligger i sentrum, med områder som ble utviklet fra 1950 og utover på alle sider. Ved folketellingen i 2001 var Hemel Hempstead det tettest befolkede området i Hertfordshire.

Buncefield-eksplosjonen[rediger | rediger kilde]

Klokken 6 om morgenen den 11. desember 2005 inntraff en stor eksplosjon på et drivstoffdepot i Buncefield rett utenfor byen, ved kryss 8 på motorveien M1. Alt tyder på at det dreier seg om en ulykke. Et førtitalls mennesker ble skadet, mens bygninger opptil halvannen kilometer unna fikk skader. Smellet fra eksplosjonen skal ha vært hørbart i Nederland, man kjente rystelser i Oxfordshire og røykskyen nådde London.

Det var en periode frykt for at det dreide seg om et terrorangrep, og at det kunne inntreffe flere eksplosjoner i England. Det oppsto rykter om at depotet hadde blitt truffet av et fly, men dette viste seg raskt å ikke være tilfelle. Politiet konkluderte tidlig med at det ser ut til å være en ulykke.

Brannene som brøt ut ble endelig slukket 13. desember. Omkring 2000 mennesker som bodde i nærheten ble evakuert, og i et større område har man fått beskjed om å holde vinduer lukket og holde seg innendørs av frykt for røyken. Eksperter mener at røyken ikke inneholder giftige gasser, men for personer med luftveisproblemer kan den allikevel gi alvorlige helseproblemer. Røykskyen lå over store områder, og var synlig i Frankrike.

Depotet var det femte største i Storbritannia, og forsyner blant annet London Luton Airport og London Heathrow Airport med flydrivstoff.