Watford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Watford
Watford Town Hall - geograph.org.uk - 759712.jpg
Rådhuset i Watford
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Admin. grevskapHertfordshire
Seremon. grevskapHertfordshire
StatusBy (town)
PostnummerWD
Areal21,42 km²
Befolkning90 301 (2011)
Bef.tetthet4 213,77 innb./km²
Høyde over havet71 meter

Watford
51°39′19″N 0°23′45″V

Watford er en by og et administrativt distrikt i Hertfordshire, England, omkring 32 km nordvest for sentrum av London. Ulikt de fleste distrikter i England ledes det av en direkte valgt borgermester. Distriktet dekker et areal på 21,42 km² og hadde 90 301 innbyggere i 2011.[1]

Navnet[rediger | rediger kilde]

Watford kommer fra det angelsaksiske ordet Wath, som betyr å «jage». Da er bynavnet «vadestedet der det jages». Bynavnet forble uendret gjennom årene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Watford er første gang omtalt i et angelsaksisk charter i 1007 hvor Watforda er et av stedene som markerte grensen for Oxanhaege; det er antatt å referere til vadestedet (for okser). Stedet er ikke omtalt i Domesday Book av 1086 da dette området var en del av herregården til abbediet St Albans som hadde herredømmet over fram til kong Henrik VIII oppløste klostrene. Godset her forble kronens eiendom til 1609. I 1770 tilhørte det Essex. I 1838 ble jernbanestasjonen Watford Junction åpnet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Byen ligger innenfor Londons ringvei M25, og er på flere måter en del av Londons byområde. Watford undergrunnsstasjon ligger i utkanten av Londons undergrunnsnett.

Begrepet «nord for Watford» brukes ofte for å beskrive Storbritannia nord for London. Dette er muligens fordi Watford var det første stedet hvor man skiftet hester under reiser nordvestover fra hovedstaden. Det er dog mulig at stedet det egentlig vises til er landsbyen Watford i Northamptonshire, omkring 80 km lenger nord, som var et viktig knutepunkt mellom transportruter som gikk øst-vest og nord-sør.

Byens fotballag er Watford FC. Saracens Rugby Club har flyttet til Watford, og leier banen fra fotballklubben.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Census 2011: Usual resident population». Nomis. Office for National Statistics. Besøkt 11. juni 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]