Watford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Watford
Watford
Vist innenfor Hertfordshire
Geografi
Status: Distrikt, by (town)
Region: Øst-England
Admin. grevskap: Hertfordshire
Seremomielt grevskap: Hertfordshire
Areal:
-

21,43 km²
Admin. senter Watford
ONS-kode: 26UK
Demografi
Befolkning:
- Total (2002 ca.)
- Tetthet

80 361
3750 / km²

Watford er en by og et administrativt distrikt i Hertfordshire, England, omkring 32 km nordvest for sentrum av London. Ulikt de fleste distrikter i England ledes det av en direkte valgt borgermester.

Rådhuset

Navnet[rediger | rediger kilde]

Watford kommer fra det angelsaksiske ord Wath, som betyr å «jage». Da er bynavnet «vadestedet er det jages». Bynavnet forble uendret gjennom årene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Watford nevnes første gang på 900-tallet. Abbediet St Albans hadde herredømmet over frem til kong Henrik VIII oppløste klostrene. Godset her forble kronens eiendom til 1609. I 1770 tilhørte det Essex. I 1838 ble jernbanestasjonen Watford Junction åpnet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Byen ligger innenfor Londons ringvei M25, og er på flere måter en del av Londons byområde. Watford undergrunnsstasjon ligger i utkanten av Londons undergrunnsnett.

Begrepet «nord for Watford» brukes ofte for å beskrive Storbritannia nord for London. Dette er muligens fordi Watford var det første stedet hvor man skiftet hester under reiser nordvestover fra hovedstaden. Det er dog mulig at stedet det egentlig vises til er landsbyen Watford i Northamptonshire, omkring 80 km lenger nord, som var et viktig knutepunkt mellom transportruter som gikk øst-vest og nord-sør.

Byens fotballag er Watford FC. Saracens Rugby Club har flyttet til Watford, og leier banen fra fotballklubben.