Hopp til innhold

Bedford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bedford
Bedford bybru
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktBedford
Admin. grevskapBedfordshire
Seremon. grevskapBedfordshire
StatusBy (town)
Ligger vedGreat Ouse
Retningsnummer01234
Areal20,2 km²[1]
Befolkning79 190 (2005)
Bef.tetthet4 574,6 innb./km²
Kart
Bedford
52°08′04″N 0°27′47″V

Bedford er administrasjonsby i grevskapet Bedfordshire i England, samt i distriktet Bedford. Det utbygde området Bedford, som omfatter Kempston, Elstow og Biddenham, utgjør det 69. største urbane området i England og Wales med en befolkning på 106 940 innbyggere.[2] Den større borough som også omfatter det rurale området har en samlet befolkning på 157 479 innbyggere.[3] Bedford by har en befolkning på 81 635 i 2011.[4]

Bedford ble grunnlagt ved en vik langs elven Great Ouse og det er antatt at her ble den angelsaksiske kong Offa av Mercia gravlagt. Bedford Castle ble reist av kong Henrik I av England, men den ble ødelagt allerede i 1224. Bedford ble en markedsby (status som borough) i 1165 og har vært representert i det engelske parlamentet siden 1265. Bedford er inkludert i valgkretsen Bedford, som også omfatter Kempston. Bedford er velkjent for sin store befolkning av italiensk avstamning. Tidlig på 1950-tallet drev firmaet London Brick Company rekruttering av arbeidskraft i det sørlige Italia, og folketellingen i 2000 viste at omkring 10 % av befolkningen i Bedford er av italiensk avstamning. Senere har den fått økende antall asiatisk innvandring fra særlig Punjabområdet og her er det største Gurdwara sikhene utenfor London.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

1800-tallet ble det etablert flere store ingeniørbedrifter her, men i dag er de fleste av disse nedlagt, og byen har slitt med økonomiske nedgangtider siden 1980-tallet. Likevel vokser byen raskere enn de fleste andre byer i England, og i begynnelsen av 2000-årene har flere nye store boligområder blitt påbegynt.

De fleste arbeidstakere som bosetter seg i byen pendler til London eller Milton Keynes, og Bedford er endestasjon for Thameslink og stoppested for Midland Mainline-tog.

Predikanten og forfatteren John Bunyan bodde i Bedford, hvor han også ble fengslet. Den siste henrettelsen i Storbritannia fant sted i Bedford fengsel.

Elven Great Ouse renner gjennom byens sentrum. Langs elvebredden ligger vakre hager i et område kjent som The Embankment.

Det finnes fire privatskoler i byen, alle drevet av den veldedige organisasjonen Harper Trust, som ble opprettet ved hjelp av en testamentarisk gave fra Bedfordborgeren William Harpur1500-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]