Maidstone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Maidstone
Maidstone
Elva Medway ved Maidstone
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Maidstone
Admin. grevskap: Kent
Seremon. grevskap: Kent
Status By (town)
Befolkning 75 070 (2001)

Maidstone er grevskapshovedstad i Kent, i det sørøstlige England. Byen ligger omkring 48 km fra London, og er det økonomiske, administrative sentrum i grevskapet og i distriktet Maidstone. Distriktet har et befolkningstall på omkring 140 000 (folketelling 2001: 138 948). Den lå opprinnelig på én side av elven Medway, men dekker nå områder på begge sider av elveleiet.

Byen har navn etter steinbruddene i omegnen. De eldste går tilbake til romersk tid, og enkelte er fortsatt i drift.

Bystatus ble gitt i i et charter av 1549. Maidstone var da under kirkelig administrasjon, underlagt den anglikanske erkebiskopen av Canterbury. Da befolkningen under ledelse av Thomas Wyatt gjorde opprør mot dronning Maria Tudor i 1553 ble bystatusen trukket inn, men den ble gjeninnført kort tid etter.

I 1619 ble den nåværende bystatus ratifisert av Jakob I, og byen fikk sitt våpenskjold som viser en gyllen løve og en stilisert elv. I senere tid har et hvitt hestehode, symbolet for Kent, og en iguanodon lagt til. Iguandonen viser til oppdagelsen av fossilet av en slik dinosaur i nærheten av byen; levningene av denne er utstilt i Naturhistorisk museum i London.

Store deler av sentrum er i dag bilfritt, eller har strenge restriksjoner på biltrafikk. Byen er også kjent i England fordi byadministrasjonens kontorer ligger ved siden av fengselet i utkanten av byen; kyniske sjeler mener at naboskapet er valgt som et tidsbesparende tiltak.

I lang tid var de viktigste næringsveiene i byen jordbruksmarkedene, forsikringsvirksomhet og en karamellfabrikk sør for elven. Mange av disse arbeidsplassene har forsvunnet, og en stor del av arbeidsstyrken pendler til London. Maidstone ligger i et område hvor det dyrkes mye humle, og på grunn av den gode tilgangen på vann fra Medway og andre kilder var bryggeriindustrien lenge et stort innslag i området. I 1950- og 60-årene forsvant det meste av denne industrien; byen gikk fra å ha seks store bryggerier til å i dag bare ha et lite bryggeri med fire ansatte. Papirindustrien har også vært omfattende, også denne på grunn av elven. Hayle Mill produserer papir som er kjent i mange land for sin gode kvalitet. Rett utenfor byen ligger verdens største resirkuleringsanlegg for papir.

Det har i mange år vært avholdt en elvefestival siste uke i august, og i forbindelse med årtusenskiftet ble det anlagt en gangvei langs elven. Dette er gjort for å trekke oppmerksomhet mot elvens betydning i byens historie.