Sevenoaks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sevenoaks
Sevenoaks
Jernebanestsjonen
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Sevenoaks
Admin. grevskap: Kent
Seremon. grevskap: Kent
Status By (town)
Befolkning 18 588 (2001)

London Road i Sevenoaks

Sevenoaks er en by i Kent, England. Den er administrasjonssenter for distriktet Sevenoaks. Byen ligger omkring 40 km fra London, og en betydelig del av befolkningen er derfor pendlere. Elven Darent har sitt utspring ved Riverhead innenfor bygrensen. Befolkningstallet er omkring 18 000 (2004).

Navnet kommer fra gammelengelsk Seouenaca, «syv eiketrær», som var navnet på et lite kapell som omkring år 800 sto ved siden av syv eiketrær. Navnet har således ikke blitt forvansket eller endret slik det er tilfelle mange andre steder, men har bare utviklet seg sammen med språket. En moderne myte forteller at byen ble navngitt etter syv eiketrær som sto ved siden av cricketbanen. Dette skjøt særlig fart etter at seks av trærne ble ødelagt under en stor storm i 1987. Men disse trærne ble ikke plantet før i 1902, for å minnes kroningen av Edward VII, og kom således mange århundrer senere enn byens navn. De ødelagte eikene ble erstattet av syv nye, og ettersom det siste overlevde står det nå åtte eiketrær ved banen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sevenoaks er ikke nevnt i Domesday Book, mens landsbyen Otford var med. Dette kan tyde på at stedet i 1086 hadde svært få innbyggere og ingen eiendommer av betydning. I det 13. århundre ble det etablert et marked i Sevenoaks, og i 1456 kjøpte Thomas Bourchier, erkebiskop av Canterbury, en eiendom og bygde et hus der.

To hospitaler ble opprettet av religiøse ordener i middelalderen. Disse ga stell spesielt til eldre mennesker og pilegrimmer på vei til Canterbury.

Øst for byen ligger Knole House, en herregård med en stor rådyrpark som tilhører hertugen av Dorset, Sackville-familien. Den ble gitt til familien av Elisabeth I i 1577. Eiendommen eies nå av National Trust, men familien er fortsatt bosatt der.

Cricketbanen i Sevenoaks er en av de eldste i England. Den ble gitt til byen av John, 3. hertug av Dorset, som da eide Knole House i 1773 . Den er også kjent for å være den første banen hvor man spilte cricket med tre staver, slik det spilles i dag.

Den sentrale jernbanestasjonen ble åpnet i 1868. I 1927 var byen åsted for en alvorlig togulykke, da et passasjertog mistet kontrollen. Tretten mennesker ble drept; selv om dødstallet er langt fra det høyeste for slike ulykker, fikk ulykken stor oppmerksomhet fordi den skjedde i selve byen.