Sevenoaks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sevenoaks
Jernebanestsjonen
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktSevenoaks
Admin. grevskapKent
Seremon. grevskapKent
StatusBy (town)
PostnummerTN13
Retningsnummer01732
Befolkning29 506 (2011)
Kart
Sevenoaks
51°16′41″N 0°11′15″Ø

Sevenoaks er en by i vestlige Kent, England. Den er administrasjonssenter for distriktet Sevenoaks. Byen ligger omkring 34 km sørøst for Charing Cross i London, og en betydelig del av befolkningen er derfor pendlere. Elven Darent har sitt utspring ved Riverhead innenfor bygrensen. Byen har gitt navn til distriktet Sevenoaks,[1] hvor byen viktigste by, etterfulgt av Swanley og Edenbridge. I henhold til folketellingen i 2011 hadde byen en befolkning på 29 506 innbyggere.[2]

Navnet kommer fra gammelengelsk Seouenaca, «syv eiketrær», som var navnet på et lite kapell som omkring år 800 sto ved siden av syv eiketrær. Navnet har således ikke blitt forvansket eller endret slik det er tilfelle mange andre steder, men har bare utviklet seg sammen med språket. En moderne myte forteller at byen ble navngitt etter syv eiketrær som sto ved siden av cricketbanen. Dette skjøt særlig fart etter at seks av trærne ble ødelagt under en stor storm i 1987. Men disse trærne ble ikke plantet før i 1902, for å minnes kroningen av Edward VII, og kom således mange århundrer senere enn byens navn. De ødelagte eikene ble erstattet av syv nye, og ettersom det siste overlevde står det nå åtte eiketrær ved banen.

Historie[rediger | rediger kilde]

London Road i Sevenoaks

Sevenoaks er ikke nevnt i Domesday Book, mens landsbyen Otford var med. Dette kan tyde på at stedet i 1086 hadde svært få innbyggere og ingen eiendommer av betydning. I det 13. århundre ble det etablert et marked i Sevenoaks, og i 1456 kjøpte Thomas Bourchier, erkebiskop av Canterbury, en eiendom og bygde et hus der.

To hospitaler ble opprettet av religiøse ordener i middelalderen. Disse ga stell spesielt til eldre mennesker og pilegrimmer på vei til Canterbury.

Øst for byen ligger Knole House, en herregård med en stor rådyrpark som tilhører hertugen av Dorset, Sackville-familien. Den ble gitt til familien av Elisabeth I i 1577. Eiendommen eies nå av National Trust, men familien er fortsatt bosatt der.

Cricketbanen i Sevenoaks er en av de eldste i England. Den ble gitt til byen av John, 3. hertug av Dorset, som da eide Knole House i 1773. Den er også kjent for å være den første banen hvor man spilte cricket med tre staver, slik det spilles i dag.

Den sentrale jernbanestasjonen ble åpnet i 1868. I 1927 var byen åsted for en alvorlig togulykke, da et passasjertog mistet kontrollen. Tretten mennesker ble drept; selv om dødstallet er langt fra det høyeste for slike ulykker, fikk ulykken stor oppmerksomhet fordi den skjedde i selve byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Body, Geoffrey (1989): Railways of the Southern Region, PSL Field Guide
  • Jessup, Frank W. (1966): Kent History Illustrated, Kent County Council
  • McRae, S.G.; Burnham, C.P. (1973): The Rural Landscape of Kent, Ashford, Kent: Wye College. ISBN 0-900947-37-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]