Hopp til innhold

Egham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Egham
High Street i Egham
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktRunnymede
Admin. grevskapSurrey
Seremon. grevskapSurrey
StatusBy (town)
Grunnlagt666 (Julian)
PostnummerTW20
Retningsnummer01784
Areal2,64 km²
Befolkning25 996 (2011)
PostkodeTW20, TW18
Kart
Egham
51°25′44″N 0°32′52″V

Egham er en by i distriktet Runnymede borough i Surrey i sørøstlige England. Den er en del av Londons pendlerbelte og Stor-Londons urbane område og har egen jernbanestasjon. Den ligger omkring 31 km vest-sørvest for sentrale London, ved Themsen og motorveien M25. Royal Holloway, som er en del av University of London, ligger i Egham Hill en kilometer vest for byen, og Egham kan betraktes som en universitetsby i forlengelsen av sistnevnte. Ikke til å forveksles med naboen Egham Hythe (som tidvis regnes som en del av Egham), som er en krets som ligger på sørsiden av Themsen, mellom Egham og Thorpe. Ikke langt fra byen ble det historiske Magna Carta undertegnet. I henhold til folketellingen i 2011 har byen en befolkning på 25 996 innbyggere.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Da klosteret Chertsey Abbey ble grunnlagt i 666 inkluderte eiendommen Ecga's Ham, «Ecgas gård», som navnet Egham kommer fra. Stedet er også nevnt i Domesday Book (1086).

Landsbyen med omegn utgjorde tidligere et sogn i Berkshire og Surrey, som inkluderte flere andre, mindre landsbyer. Herregården tilhørte Chertsey Abbey frem til oppløsningen av Englands klostre omkring 1540. Den ble da kronens eiendom, og ble gitt til flere forskjellige forvaltere gjennom årene.

I 1215 ble Magna Carta signert i Runnymede, like ved Egham. Ved en høyde utenfor byen står et minnesmerke over dette. På toppen av høyden finner man et annet minnesmerke, rett innenfor grensen til landsbyen Englefield Green. Det er en kenotaf for allierte flyvere som falt under andre verdenskrig, hvis jordiske levninger ikke er funnet. Det var den første etterkrigsstrukturen i Storbritannia som ble vernet, og eies av Commonwealth War Graves Commission. Det er god utsikt mot London, Windsor og Surrey Hills fra monumentet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Egham (Surrey)», City Population

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]